A meleg levego miert emelkedik fel, a hideg pedig marad alul?
Utannaneztem a valasznak, mindenutt azt irjak hogy a meleg levego ritkabb, ezert emelkedik ki a surubb hideg levegobol felfele.
Ez eddig ok, de valami csak nem vilagos szamomra. Egy ugyanolyan molekulakat tartalmazo szobaban pl mi alapjan kulonulnek el es alkotnak egy egyseges rendszert a melegebb levegomolekulak, ami egyaltalan kiemelkedhet a hideg levegobol? Milyen elv, vagy milyen torveny alapjan viselkednek egyetlen gaznemu halmazkent a nagyobb mozgasi energiaval rendelkezo levegomolekulak?
Ha elképzelsz egy punk koncertet, beleképzeled a pogózó embereket és elképzeled, hogy egy részük keményebben pogózik, be fogod látni, hogy a keményebben pogózók nagyobb szabad teret produkálnak maguk körül.
Vagyis helyből kisebb sűrűséget produkál minden egyes keményebben pogózó emberke.
Az alacsonyabb sűrűség gyakorlatilag atomi szinten érvényesül. Nem kell egyértelműen halmazt alkotnia a mozgékonyabb részecskéknek.
"Milyen elv, vagy milyen torveny alapjan viselkednek egyetlen gaznemu halmazkent a nagyobb mozgasi energiaval rendelkezo levegomolekulak?"
Pont a nagyobb mozgási energiájuk révén, hiszen nagyobb a sebességük, ezért magasabbra jutnak. (Nagyobb sebességgel feldobott labda magasabbra emelkedik.)
#3: akkor jó. Mert vacilláltam, hogy kiírjam-e, az analógiámmal a felhajtóerőt hirtelen nem tudtam modellezni.
Azóta volna ötletem arra is. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!