Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az a krakkolás? Mi a...

Mi az a krakkolás? Mi a lényege? Hogyan kell csinálni (példával magyarázva örülnék)?

Figyelt kérdés
2017. dec. 11. 16:33
 1/4 anonim ***** válasza:
70%

Hát az a bumbuclásnak az ellentéte.


Ja nem is.

Nézd!

[link]

2017. dec. 11. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
73%
A krakkolás folyamata során az alkánok hosszú szénláncú molekulái magas hőmérsékleten, katalizátor hatására kisebbekre törnek szét (cracking-tördelés). E folyamat során nagyobb részben C5-C10 szénatomszámú telített és telítetlen szénhidrogének keletkeznek dehidrogénezés valamint a láncszakadás következtében.[1] A művelet alatt részben kis szénatomszámú alkénekből álló krakkgáz keletkezik, részben pedig ugyancsak az eredetinél kisebb szénatomszámú alkánok jönnek létre melyből jó minőségű motorbenzin állítható elő. Nem szabad összetéveszteni a pirolízissel. A kettő között a különbség annyi, hogy amíg a szénhidrogéneket 650 °C alatt bontjuk, addig krakkolásról beszélünk, míg ha 650°C fölött, akkor pirolízisről.
2017. dec. 11. 17:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
47%
Nemrég volt a kérdés.
2017. dec. 11. 17:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

A krakkolás lehet termikus, vagy katalitikus. A termikus krakkolás jellemzői a következők:


A szénhidrogéneknek a termikus krakkolással szembeni stabilitása a szénlánc nagyságával fokozatosan csökken, vagyis nagyobb szénhidrogén molekulák már viszonylag alacsonyabb hőmérsékleten is krakkolódnak. Ez a szabály az alkénekre is érvényes. Ebben a reakcióban nem vesznek részt katalizátorok, ezért a szén-szén kötések nagyobb eséllyel bomlanak fel, mint a szén-hidrogén kötések, mert az utóbbiak kötési energiája nagyobb. Így nagy számban tudnak előállítani például etént, ami a szerves vegyiparban fontos szerepet játszik.


A katalitikus krakkolást rendszerint alumínium-szilikát típusú katalizátorokon (elsősorban zeolitokon) végzik 400-500 °C hőmérsékleten, üzemanyagok előállítása céljából. A keletkező termékek nagyrészt alkánok és aromás vegyületek. Ezt azzal lehet magyarázni, hogy itt izomerizáció, hidrogénátvitel és gyűrűzáródás is felléphet.

2017. dec. 11. 19:36
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!