Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A titrálás során nem azonos...

A titrálás során nem azonos vagy közel azonos értékek jönnek ki mitől lehet ez? (savbázis titrálás)

Figyelt kérdés

A laboatoriumi gyakorlaton mindent nagy pontosságal szoktam csinálni. A pipettázásnál ügyelek a mediszkuszra, a mérőlombk jeligtöltésénél is ügyelek a pontos feltöltésre.

De titrálásnál a fogyott mérőoldat eredményei nem egyeznek.

Pl az eredmények: 17,5 köbcm; 18,6 köbcm; 19 köbcm.

Egyszerűen nem értem mitronthatok el.

Akinek nagy tapasztalata van titrálásban annak számítok a tanácsára.

2010. jún. 1. 18:34
 1/8 anonim ***** válasza:
Pld fenolftaleinnel színtelenre titrálva nem a színtelenedéskor hanem később szakítod meg. Rózsaszínre titrálva meg túlmész a színesedésen túl gyorsan csepegtetsz pld és nem vársz az átcsapásra.
2010. jún. 1. 18:50
 2/8 A kérdező kommentje:

Igen szabályossan adagolom azátcsapási pontot jól tudomészleln meg minden, csak amit nem értek az hogy lehett hogy mégisilyen nagy az eltérés.

Elméletileg mindent jól csinálok csak eztnem értem hogy miért enyire eltérő ha pontossan mérem ki meg egyenletessenadagolom.

(azért kösziaválaszt)

2010. jún. 1. 18:57
 3/8 anonim ***** válasza:
arra ügyelsz, hogy a víz nedvesíti a büretta üvegjét, ezért homorú a oldat felszíne?
2010. jún. 1. 19:11
 4/8 A kérdező kommentje:

persze mindenre ügyelek csak nem tudom hogymit csinálok rosszul pl olyan is volt hogy amérési eredményeim: 14.5 , 14,6 és 16 vol ami már soknak számít.

De tihogy csináljátok hogy jó legyen ?

(pontossan hakérhetném mert nagy szükségemvan rá)

2010. jún. 1. 19:21
 5/8 anonim ***** válasza:
Szerintem a végét rontod el. Titrálásnál a Ph logaritmikusan változik, ezért végén sokkal lassabban kellene engedjed a mérő oldatot. Ez lehet a gondod. Van olyan, hogy már 1 cm3 oldat hozzáadásával a PH 3 egységet is változik.
2010. jún. 1. 19:33
 6/8 A kérdező kommentje:

köszi szépen lehet ,hogy tényleg ez a gond .

Akkor megprbálom lassan de biztosan. kösszi.

=)

2010. jún. 1. 19:52
 7/8 anonim ***** válasza:
Hát próbálj még ennél is jobban odafigyelni, inkább akkor dolgozz lassabban, de a vége felé minden egyes cseppnél bizonyosodj meg hogy van-e színváltozás. (nemtudom, lehetséges, hogy valami okból fogva nem észleled a kisebb színváltozásokat, lehet kis mértékben színtévesztő vagy? Lehet, hogy hülyeség, de ha tényleg mindenre odafigyelsz, akkor nem ronthatsz ekkorát.
2010. jún. 1. 19:54
 8/8 anonim ***** válasza:

figyelned kell az utánfolyásra is;)

Ha belejössz menni fog. Azért rontod el mert tapasztalatlan vagy még. Legalábbis remélem hogy ez az oka...

2010. jún. 2. 20:45

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!