Egyszer vettem egy 50 méteres feltekerhetős hosszabitót. Az üzletben azt mondták, hogy ne használjam feltekerten, mert úgy fog viselkedni mint egy tekercs. Mit jelent ez?
Hát igen, ez a tekercses dolog ez inkább elméleti. Ennyi menet hálózati frekvencián alig több, mint a semmi.
A melegedést tekintve viszont a veszély valóságos, amit letekerve elbír, azt több rétegben piszkosul nem bírja. Ez nyilván csak nagy terhelésnél jön elő, hősugárzó, stb. Én egyszer kissé összeolvasztottam a külső köpenyeket így (szét lehetett tépni, csak kissé cafrangos lett) de ha nem kapok időben észbe, akkor alighanem eljutok a zárlatig is.
"Volt már áramütéses baleset feltekercselt állapotban, a terhelés megszakításakor keletkező önindukciós feszültség miatt.
Ennek és ehhez a nulla-vezetőnek semmi köze.
Minél nagyobb a megszakított terhelés, annál nagyobb az önindukciós feszültség.
"
Bár ez igaz, de csak nagyon nagy induktivitásoknál. 50m feltekert kábel ehhez nagyon nagyon kevés.
Halottam már olyan sztorit hogy több Henrys (azaz nem mikro vagy milli H van szó!) tekercset ami milliós menetszámmal bírt, az újoncot ráküldték a "szakik" mérje meg az ellenállását. A meglepetés akkor érte az újoncot amikor megpróbálta elvenni a tekercs kivezetéseitől az ellenállásmérő mérőtüskéit. A megszakítás önindukciója több 10 centis szikrát húzott a tekercs és a műszer közt.
Az újont megrémült de semmi baja nem lett még ekkora feszültségtől sem. A műszer tönkrement.
Szóval továbbra is biztos vagyok benne, 50m feltekert vezeték, csak úgy nem fog senkit sem bántani.
De fordítsuk meg a dolgot, melyik gyártó vállalná be annak a kockázatát hogy a termékének használata emberéletben kárt tehet. Egyik sem vállalná.
Ha mindezek mégis figyelmeztetést adnak annak valami olyan oka lehet mint amiért a mikrosütőkre ráírják hogy élőállat és csecsemő szárítására tilos használni. Mert volt pár ist@nb@rm@ aki kipróbálta és utána még pert is nyert, csak mert nem volt "figyelmeztetés"...
Azaz túlbiztosítják magukat.
Bár régi a kérdés, de hátha valakinek hasznos.
Csak a melegedés miatt nem javasolják összetekert helyzetben használni.
Nyilván a legextrémebb helyzeteket veszik alapul.
Például
40 fok meleg van nyáron és még kint van a napon és olyan gépet használsz, amit 10 másodpercenként ki és bekapcsolsz a maximálisan megengedett terhelés mellett.
A gép felvesz 10 Ampert folyamatos üzemben, ami teszem azt a hosszabbító maximális árama, miközben az induló villanymotor 20 Ampert vesz fel. Simán leolvadhat a szigetelés. A praktikeres narancssárga hosszabbítók szigetelését nem viszik túlzásba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!