Mi a különbség a tranzisztor és a tirisztor között?
Ez egy NPN tranzisztor, a másik is ugyanez a típus. A biztonság kedvéért a másikat is ki kell mérni, mert attól, hogy látványosan nem füstölt el, még zárlatossá válhatott esetleg. Terhelés nélkül is kiéghet alkalmanként. Meg a környékén sem árt a többi alkatrészre rámérni. De ha nem vagy járatos az elektronikában, jobb volna egy műszerészre bízni a dolgot, nehogy egy vég nélküli kínlódás legyen belöle.
2017. nov. 17. 11:27
22/30 A kérdező kommentje:
Ok.Muszáj kiszedjem az alkatrészeket vagy ott helyben is rájuk mérhetek?
23/30 A kérdező kommentje:
Látod 5.-ik,én jól megállapítottam,hogy tranzisztor :)
Attól függ. Tranzisztornak 2, diódának, ellenállatnak, kondenzátornak 1 lábát legalább ki kell forrasztani, mert egyértelmű eredményt csak úgy kapsz. Az ellenállásoknál a mért eredményt össze kell vetni a rajta levö felirattal vagy színkóddal, hogy ahhoz képest mit "hoz", mert elöfordul, hogy megnyúlik (megnö az értéke) és az elég ahhoz, hogy a ketyere ne működjön (vagy nem megfelelöen működik). Természetesen a megadott tűrést figyelembe kell venni, csak ha azon kívül esik az eltérés, akkor hibás. De van olyan is, hogy a félvezetök (dióda, tranzisztor stb.) melegzárlatossá válnak, tehát műszerrel mérve hidegen látszólag jók, de feszültség alatt már nem. Ezért pl. itt jobb volna mindkét tranzisztort kicserélni, nem kerül egy vagyonba, ilyenkor ilyesmin nem érdemes spórolni. Ügyelj a kondenzátorokra is, nem zárlatosak, vagy szakadtak-e, mert az is hazavághatja.
2017. nov. 17. 11:53
25/30 A kérdező kommentje:
26/30 A kérdező kommentje:
A tranzisztort hogy mérjem ki,hisz 3 lába van ?Melyik kettőre kell rátegyem a multiméter mérőit? :)
Kis türelmet, ebéd után elmagyarázom majd.
2017. nov. 17. 12:03
"Látod 5.-ik,én jól megállapítottam,hogy tranzisztor "
Ööö.. mondjuk inkább, hogy tippeltél. :)
2017. nov. 17. 12:15
[link]
Tehát: ennél a típusnál (hangsúlyozom: ENNÉL, mert vannak speciális típusok) az 1-es a bázis, 3-as: emitter, 2-es: kollektor. Namármost: mivel ez NPN tranzisztor, így vezetö irányban a multiméter pozitív kanóca az 1-esre megy a mérés mindkét részletében. Ilyenkor 1-2 és 1-3 irányban is a műszernek 3-4-500 mV közötti értéket kell mutatnia valamennyit (ennyi a tranzisztor B-E és B-C diódáinak nyitófeszültsége). Ha bármelyiknél szakadást mutat, akkor a tranzisztor szakadt. Ha kevesebb az érték, vagy fütyül a műszer, akkor zárlatos. Megfordítva a mérözsinórokat (tehát az 1-esre (bázis) pozitív méröfeszültséget adva) viszont jó tranzisztornál szakadást kell, hogy mutasson. Ugyanígy szakadást kell mérned az E-C (2-3) között is). Ha ezeknél mutat valamit a műszer, vagy fütyül, akkor szintén zárlatos a tranzisztor. Lehet, hogy elsöre kacifántosnak tűnik, de így tudod meg, milyen.
2017. nov. 17. 12:42
30/30 A kérdező kommentje:
Köszi szépen,hasznos volt.
Kapcsolódó kérdések: