Mitől ráz a laptop és mit tehetek ellene? Földelés probléma?
A laptopom, ha az ölembe van akár 3 centi vastag takarón keresztül is, ha nem is érek hozzá, a radiátorcsövön bizsergést okoz, ugyanez van ha csak a tápvezetéket fogom meg szintén bizserget a radiátor, vagy a laptop bármely műanyag részét. Ha kihúzom a tápot természetesen nincs probléma.
Mi okozhatja ezt és mivel tudom megszüntetni? Egyáltalán mi ez? Gondolom nagyfeszültség, ami hosszú távon idegkárosító és rákkeltő lehet.
"vagy a laptop bármely műanyag részét"
Akkor semmi köze a laptopodnak ahhoz hogy a radiátort rázni érzed, mert a műanyagok szigetelnek. Tehát sem földelést sem mást nem okozhat.
"akár 3 centi vastag takarón keresztül is"
Ehhez is több 10-ezer vagy 100 ezer voltra lenne szükség.
Így ez is az előző felvetést erősíti, valami más miatt "ráz" a radiátorod.
Önmagában a radiátort simogatva nem érzek semmit.
Ha megfogom a táp kábelét és simogatom, enyhe bizsergést érzek. Igen ez több tízezer volt.
Egyszerűbbet mondok.
Ha családi ház akkor szépen egyesével kihúzni illetve lekapcsolni mindent, minden ilyen kihúzás lekapcsolás után ellenőrizni meg van-e még a probléma.
Sajnos tömbházakban ahol közös a fűtésrendszer nem működik a dolog, lévén a szomszédoknál nem tudsz kihúzni semmit.
Akkor marad a műszeres méricskélés, de csak ha nagyon zavar.
"Ha megfogom a táp kábelét és simogatom, enyhe bizsergést érzek. Igen ez több tízezer volt."
És ezt kézrátétellel "érzésre" állapítottad meg?
20-30-40V is tud bizsergetni, de még koránt sem veszélyes.
Ennyi? Én eddig csak eggyel találkoztam ebben a topicban.
Ha az több tízezer volt lenne, akkor nem bizsergésnek éreznéd, hanem kábé lerúgtad volna a takarót magadról laptoppal együtt az első alkalommal. Szóval több tízezer voltról biztosan nincs szó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!