Csillagvizsgálók, Ti hogy szoktátok ezt megjegyezni?
Az érdekelne, hogy egy-egy részét az égboltnak mikor vizsgáljátok, hogy jegyzitek fel vagy meg, hogy mely csillagokat, ködöket láttátok már? Ha nem papíralapon, akkor pl. telefon (nekem Androidos) képernyőkép a megfelelő programban?
Azért is kérdem, mert nem csillagász teleszkópom van, hanem egy teleobjektívre (500mm f8) teszek nemsokára okulárt, és sima fotóállványt fogok használni szóval a deklinácót nem nagyon fogom tudni, csak programból megnézve.
Itt Magyarországon, én az égbolt részeit a Nagymedvéhez viszonyítom. Mivel ez a csillagkép cirkumpoláris, egész évben könnyen megtalálom az éjjeli égbolton. Ennek fő része, vagyis a "Nagy Göncöl" számomra mindig jól felismerhető, megbízható képlet. Mellette van a Kismedve, amelynek farkában az utolsó pont a Sarkcsillag. S e két csillagkép között húzódik a Sárkány, amelynek fejét "tapossa" a Herkules csillagkép. A Herkules mindegyik végtagja pedig további konstellációkkal érintkezik.
Szóval én alapból csillagképeket keresek, amikor tájékozódni kezdek. E ködök és egyéb entitások helyzete így már remekül saccolhatóvá válik, az égbolt részei meg-és feljegyezhetővé válnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!