96,41 térfogatszázalékos etilalkoholból hogy csinálok 2,5 dm3 45 térfogatszázalékos likőrt? Valaki segítene a számolásban? Sajnos nincs meg hozzá a kellő kémia tudásom.
Ez most valami elméleti, vagy gyakorlati kérdés?
Mert a likőrhöz az alkoholon és vízen kívül aroma és cukor is kell, változó/változtatható mennyiségben.
Pl. ha fele-fele alkohol/víz, akkor 48%-os lenne, de az aroma+cukor miatt kevesebb 0.4 l / 1 l vizet használj.
Ha gyakorilati a kérdés (bár nemtom akkor miért írnád dm3-nek a litert), akkor az általános iskolás matek is megteszi, nem kell hozzá kémia.
1,17 liter 96,4%-os alkohol kell hozzá, ezt kell kiegészítenie a többi összetevőnek 2,5 literre, akkor lesz 45% v/v. Ez persze csak keveréssel készült likőrre érvényes, áztatással és/vagy lepárlással készítve több-kevesebb veszteség is lesz.
Ha elméleti vagy üzemi pontosság kell, akkor a víz-etanol kontrakciót is bele kell számolni, erre vannak táblázatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!