A levegő 78%-a nitrogén, a szervezetünk mit kezd vele?
Pl. Búvárkodásnál keszonbetegséget kaphatsz a véredben keletkező nitrogéntől.
Egyébként valamennyit felhasznál belőle a szervezeted úgy tudom.
"Búvárkodásnál keszonbetegséget kaphatsz a véredben keletkező nitrogéntől."
keletkezni nem keletkezik...
keszonbetegség: [link]
mélységi mámor: [link]
"Egyébként valamennyit felhasznál belőle a szervezeted úgy tudom."
semennyit. a nitrogén molekula kémiailag majdnem olyan stabil, mintha nemesgáz lenne.
Esküdni mertem volna, hogy nitrogénbuborékot írtam, nem csak simán nitrogént.
Na akkor megszületett a válasz. Alapból semmit, de bizonyos körülmények közt megöl vele.
Azt értened kell, hogy a szervezet az egy nagy kémiai reaktor. Azzal reagál, ami kémiailag képes reagálni, a többi dologgal nem. De azért tudnod kell, hogy a szervezetnek jó, hogy ennyi a nitrogén:
- Mivel a nitrogén nem reagál, így nem kell semmilyen rendszert kidolgoznia a szervezetnek ahhoz, hogy a nitrogénszintet kézben tartsa. MOst képzeld el, ha a vérnek nem csak az oxigén és széndioxidszintet kellene folyton beállítgatnia (ahogy teszi is), hanem a ntrogénét is.
- A túl magas oxigénszint és a túl magas széndioxid szint is káros lenne. Valamivel ki kell tölteni azt a 70-80 %-nyi "lyukat", amire egy nem reagáló gáz a legjobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!