Hogyan töltsek fel egy kondenzátort?
Figyelt kérdés
Hogyan töltsek fel egy 300v 110uF kondenzátort?2010. máj. 28. 12:23
1/8 anonim válasza:
Kapcsolj (egyen) feszültséget a kapcsaira.
2/8 A kérdező kommentje:
Mekkorát, és mennyi ideig?
2010. máj. 28. 12:53
3/8 anonim válasza:
XD. amekkora rá van írva 300V-ot, Az idő pedig az áramerősségtől függ, de elég szerintem 1 másodperc is, De ilyen egyenáramot nem hiszem, hogy fogsz tudni csinálni. Inkább szerezz egy 25 voltos, vagy valami hasonló kondit, és kísérletezz azzal. 300V ilyen kapacitáson, ha kisül neked annyi.
4/8 A kérdező kommentje:
Sajnos nincs igazad, mert ezt egy fényképezőgépből vettem ki, amibe volt 2x1,2V. Vagyis az töltötte fel. Csak azt nem tudom, hogy az hogy van rákötve meg mit csinál az elektronika.
2010. máj. 28. 13:00
5/8 anonim válasza:
Ahogy előttem is írták: egyenfeszültséggel töltsd fel. Ez 0 és 300 V közti tetszőleges feszültség lehet, mert a töltést végző áramforrás feszültségénél nem lehet nagyobb a kondenzátor feszültsége (az elektromosságtan már csak ilyen). 300 V-nál nagyobb feszültséggel ne próbálkozz, az nem fog jólesni a kondenzátornak. Ha fel van tüntetve a polaritás, azt szigorúan be kell tartani, mert ha elektrolitkondenzátor, akkor ellenkező polaritással bekötve óriási pukkanás kíséretében durran el. Hogy mennyi idő kell hozzá? Ezt legegyszerűbben úgy kapod meg, hogy kiszámolod a kondenzátor teljes feltöltéséhez szükséges töltésmennyiséget, majd az áramerősséget mérve megtudod, mennyi idő alatt áramlik rá a szükséges mennyiségű töltés. De egyébként a folyamat önbeálló: mikor a kondenzátor feszültsége eléri az áramforrás kapocsfeszültségét, úgysem fog több töltést felvenni.
6/8 anonim válasza:
Igen valóban lehet 3V-ból 300V-ot csinálni, ezt el is felejtettem. Az önindukció jelenségével. Kell hozzá egy tekercs és az, hogy az áramkört megszakítsd.Közben jóval nagyobb feszültség keletkezik, mint amit ténylegesen beletáplálsz az áramkörbe.
7/8 anonim válasza:
"Sajnos nincs igazad, mert ezt egy fényképezőgépből vettem ki, amibe volt 2x1,2V. Vagyis az töltötte fel. Csak azt nem tudom, hogy az hogy van rákötve meg mit csinál az elektronika."
Arra nem gondolsz hogy a gépben van egy konverter ami felviszi a feszültséget? A gépeknél lehet hallani mikor a vaku tölt az annak a hangja. A szóló vakuknál méginkább lehet a sípolást hallani.
8/8 anonim válasza:
Az a 300V csak az a feszültség amit a dielektrikum kibír, mielőtt átüt. Nyugodtan rácsaphatsz egy 9V-os elemet. Azzal is feltöltődik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!