Miért van az hogy, ha az égő olajra vizet öntünk, hatalmas láng csap fel?
az égő olaj nagy hőfokon ég, és a víz (h2o) nagy mennyiségű oxygént tartalmaz,
ha a konhyai forró olajra gondolsz akk meg azért mert a víz nehezebb mint az olaj-> lesülyed de ott meleg van felforr-> a sok gáz ami igy kepéződik felfelé akar menni->
Nem.
Az olaj égési hőmérséklete és a viz hőbontásához szükséges hőmérséklet között nagysagrendbeli különbség van. (~400 fok, ~2700 fok)
A víz sűrűbb (kicsivel) mint az olaj, ezért megpróbál az edény aljára süllyedni, az olaj alá. Eközben azonban felforrósodik a forró olajról, amikor viszont már gázként el kell párologjon.
Ha ez az egész rohadtul gyorsan játszódik le (a konyhai esetben pedig ez a helyzet, mivel a vizet eleve öntöd, így van némi kezdősebessége, valamint az olaj k*forró), akkor lesüllyed a víz az olajréteg alá, majd felfelé magával rántja a forró olajat mindenfelé.
PencroftTivald (#2)
Az olaj magától épp nem esne szét apró cseppekre vízben (illetve ha mégis, gyorsan újra összeállna). Ahogy előttem is leírták, azért képződnek apró olajcseppek, mert a víz hirtelen felforr, és szétfröcsköli az olajat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!