Hogy lehet a tömegszázalék több, mint 100?
Mint a teszkós gyümölcsleveken: Az ital 100% gyümölcsből készült + víz, cukor, aromák, stb.
Valószínűleg csak elírták.
Valóban, én is gondoltam az ecetsav-anhidridre, ami amúgy logikusnak tűnik, mert a teljesen tiszta ecetsav viszonylag hamar meghígulna a levegőből felvett víz hatására, így kézenfekvő némi ecetsav-anhidridet hozzáadni, hogy a hígulást elodázzuk.
Viszont ezzel együtt is minimum pongyolaság ez a felirat. Egyrészt ha van valamennyi ecetsav-anhidrid benne, akkor a töménység ecetsavra nézve máris kevesebb mint 100,0 m/m%. Másrészt amikor ez felveszi a sztöchiometrikus mennyiségű vizet, akkor sem lehet több 100,0 m/m%-nál az ecetsav, akkor lesz pont annyi.
Értem a dolog mögött húzódó logikát, hogy ezt inkább amolyan "hatóérték" szerűségként lenne elképzelhető, mert ha 1 molekula ecetsav-anhidrid felveszi az egy molekula vizet, akkor 2 molekula ecetsav keletkezik, de még ez is kérdéseket von maga után. Egyrészt ez nem tömegszázalék, sokkal inkább a titrálásokból ismert faktor illene ide. Másrészt miért olyan biztos, hogy felveszi azt a vizet? Dolgozhatunk vele inert atmoszféra alatt, valamint más oldószerben (pl.: éter típusúban), ahol aztán nem lesz ecetsav csak úgy.
Még egy érdekesség: Az ecetsav-anhidridre nagyon szigorú szabályozások vonatkoznak, ugyanis heroin (diacetil-morfin) előállításához kulcsfontosságú reagens, és ezt a hatóságok is tudják, ezért nagyon komolyan el kell vele számolni. Más kérdés, hogy gondolom itt - ha helyes a teória, és azzal garantálják a hosszabb ideig kitartó minőséget - minimális mennyiség hozzáadása indokolt csak, egy bizonyos küszöb alatt lehet hogy lazul a szabályozás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!