Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy lehet a tömegszázalék...

Ozmium42 kérdése:

Hogy lehet a tömegszázalék több, mint 100?

Figyelt kérdés
[link]
2017. aug. 23. 21:58
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Sehogy.
2017. aug. 23. 22:16
 2/6 anonim válasza:
100%
Nem lehet, ez egész biztosan csak elírás. 100,0%-ot akartak írni.
2017. aug. 23. 22:31
 3/6 anonim ***** válasza:

Mint a teszkós gyümölcsleveken: Az ital 100% gyümölcsből készült + víz, cukor, aromák, stb.

Valószínűleg csak elírták.

2017. aug. 23. 23:34
 4/6 anonim ***** válasza:
89%
Úgy, hogy van benne ecetsav-anhidrid is. Ekkor ha elkezdesz vizet adni hozzá, akkor lesz csak 100%-os CH3COOH. Nem helyes technikailag, de szoktak ilyet mondani.
2017. aug. 24. 00:56
 5/6 anonim ***** válasza:
Én magam is a #4-es választ találom kézenfekvőnek.
2017. aug. 24. 09:20
 6/6 anonim válasza:
89%

Valóban, én is gondoltam az ecetsav-anhidridre, ami amúgy logikusnak tűnik, mert a teljesen tiszta ecetsav viszonylag hamar meghígulna a levegőből felvett víz hatására, így kézenfekvő némi ecetsav-anhidridet hozzáadni, hogy a hígulást elodázzuk.

Viszont ezzel együtt is minimum pongyolaság ez a felirat. Egyrészt ha van valamennyi ecetsav-anhidrid benne, akkor a töménység ecetsavra nézve máris kevesebb mint 100,0 m/m%. Másrészt amikor ez felveszi a sztöchiometrikus mennyiségű vizet, akkor sem lehet több 100,0 m/m%-nál az ecetsav, akkor lesz pont annyi.

Értem a dolog mögött húzódó logikát, hogy ezt inkább amolyan "hatóérték" szerűségként lenne elképzelhető, mert ha 1 molekula ecetsav-anhidrid felveszi az egy molekula vizet, akkor 2 molekula ecetsav keletkezik, de még ez is kérdéseket von maga után. Egyrészt ez nem tömegszázalék, sokkal inkább a titrálásokból ismert faktor illene ide. Másrészt miért olyan biztos, hogy felveszi azt a vizet? Dolgozhatunk vele inert atmoszféra alatt, valamint más oldószerben (pl.: éter típusúban), ahol aztán nem lesz ecetsav csak úgy.

Még egy érdekesség: Az ecetsav-anhidridre nagyon szigorú szabályozások vonatkoznak, ugyanis heroin (diacetil-morfin) előállításához kulcsfontosságú reagens, és ezt a hatóságok is tudják, ezért nagyon komolyan el kell vele számolni. Más kérdés, hogy gondolom itt - ha helyes a teória, és azzal garantálják a hosszabb ideig kitartó minőséget - minimális mennyiség hozzáadása indokolt csak, egy bizonyos küszöb alatt lehet hogy lazul a szabályozás.

2017. aug. 24. 10:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!