A körmozgás a tangenciális gyorsulás és a centripetális gyorsulás eredője?
Értem.
De az kijelenthető, hogy az olyan körmozgás, aminél a centripetális gyorsulás és a tangenciális gyorsulás is jelen van, e két gyorsulás eredője?
Vagy inkább ERŐk (és nem GYORSULÁSok) eredőjéről kellene beszélni?
Ahhoz, hogy valami gyorsuljon, erőre van szükség... (Newton I, II törvénye)... tehát erők nélkül nincs gyorsulás és körmozgás sem...
Az erők eredője okozza a mozgás tipusát, hogy pl. gyorsuló körmozgás legyen.
De szerintem ha a mozgást jellemezzük, akkor a gyorsulások eredőjéről beszélhetünk... Hiszen magát a gyorsulást bontjuk fel a 2 alkotóelemére, így logikus hogy azok eredője írja le az egész gyorsulást...
Remélem érthető a gondolatmenetem :)
Igen, érthető.:)
De most olvastam olyat, hogy annál a körmozgásnál, amelynél mind a tangenciális, mind pedig a centripetális gyorsulás is előfordul, az ezen gyorsulások eredőjének iránya nem esik egybe a körmozgás sebességének irányával.
Ha viszont a körmozgás sebességének iránya nem esik egybe az említett két gyorsulás eredőjével, akkor a körmozgás hogyan lehet ezen gyorsulások eredője?
Igen, érintőirányú sebességről van szó.
Hát nekem elég furcsának tűnik, hogy a körmozgás sebességének iránya annak ellenére nem esik egybe a centripetális és a tangenciális gyorsulás eredőjének irányával, hogy a körmozgás valójában ennek a két gyorsaságnak az eredője.
Az egyébjént logikus, hogy mivel a tangenciális gyorsulás iránya egyben az érintőirányú sebesség iránya is, ezért a tangenciális gyorsulás és a centripetális gyorsulás eredőjének iránya nem eshet egybe a sebesség irányával, vagyis hogy az eredő nem lehet olyan irányú, amilyen irányú pusztán a sebesség irányával megegyező irányú tangenciális gyorsulás.
A vége egyszerűbben:
Logikus, hogy a tang. és a cent. gyorsulás eredőjének iránya nem lehet olyan, mint a sebesség iránya, vagyis mint a sebesség irányával megegyező irányú tangenciális gyorsulás iránya.
Leírom máshogy, mi a problémám.
1. állítás - A körmozgás a tang. és cent. gyorsulás eredője.
2. állítás - A körmozgás iránya egyben a körmozgás sebességének iránya is.
Ebből viszont következik az, hogy a tang. és a cent. gyorsulás eredőjének iránya egyben a sebesség iránya is.
Miben tévedek a gondolatmenetemben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!