A kálium-kloridnak van valami ellenszere?
Csak mi a frásznak injekciózná be valaki?
Intravénásan rengeteg anyag halálos méreg, ami simán elfogyasztva nem az.
A kálium-kloridból tényleg harmincad-negyvened annyi elég intravénásan a halálhoz, mint konyhasóból. De ettől még jóval kisebb mennyiségben még éppen hogy része is egyes intravénás gyógyszereknek.
Persze az injekciós kivégzések céljára jó alapanyag, mert a túladagolása elég gyorsan és kompletten hazavágja a szervezet összes létfontosságú működését.
Orálisan, szóval bekajálva a kálium-klorid LD50 értéke 2,6 g / testsúly-kg, vagyis ha egy 80 kg-os ember betol egyben húsz deka (!) kálium-kloridot, akkor az esetek felében belehalhat. Mellesleg ehhez tiszta NaCl konyhasóból 4 dekával kell több. :D
Pár éve ment egy országos hoax-hullám a lakosság állítólagos mérgezéséről a konyhasóba kevert KCl révén, ordenáré ökörség volt, de legalább ennek révén lebuktatták azokat a gyártókat, akik "csökkentett nátrium tartalmú só" néven tiszta (100%-ban KCl!) vagy nagy tömegszázalékban KCl konyhasót forgalmaztak. Mert az a helyzet, hogy ez állatira nem egészségesebb mint a NaCl és hosszú távon ilyen óriási mennyiségben (egy az egyben NaCl helyett sózásra használva) okozhat szív- és érrendszeri meg vese- és májbetegségeket.
De mint írtam, nem is méreg. Annyira nem, hogy EU besorolása szerint egyáltalán nem számít mérgező anyagnak.
Ha a konyhasónak van egy minimális (pár százaléknyi) KCl tartalma, az teljesen ártalmatlan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!