A darazsakat valóban vonzza a sárga szín vagy ez csak egy "urban legend"?
Bármi vonzza, ami erősen veri vissza az UV fényt. Nem kell annak sárgának lennie.
A virágok szirmai nagyon jó UV visszaverők, azok vonzzák magukhoz ezzel a trükkel, aztán ami hasonló mértékben "világít" neki, az becsapja.
Akkor ezért lehet nálunk olyan sok az erkélyen?
Panelban lakunk, ugyanolyan anyagú és színű az erkélyünk, mint az alábbi képen:
Ilyenkor nyáron rettegek kimenni, mert annyira ellepik a darazsak.
Szerintem sem az üveg miatt mennek oda, bár ettől függetlenül azt megfigyeltem, hogy a világos szín jobban vonzza őket, ha világos póló van rajtam (pl. fehér), akkor állandóan jönnek rá a rovarok-bogarak...
A másik, amit a darazsak szeretnek, a víz. Nem tudom, miért van ez, de mindig ott szálldosnak, ahol állandóan van valamiért víz (csöpögő csap közelében stb.).
"azt megfigyeltem, hogy a világos szín jobban vonzza őket, ha világos póló van rajtam (pl. fehér), akkor állandóan jönnek rá a rovarok-bogarak..."
Igen, jellemzően ezek a színek vernek vissza sok UV fényt is.
"A másik, amit a darazsak szeretnek, a víz. Nem tudom, miért van ez, de mindig ott szálldosnak, ahol állandóan van valamiért víz (csöpögő csap közelében stb.)."
Igen, a megfigyelés helyes és a megemlítés jogos.
De az ok egyszerű, aki ilyen kicsi és éppen jó meleg helyeken rengeteget röpdös nagy teljesítménnyel, az hamar kiszárad és iszik, mint a gödény. :D
Meg a darázsfészek-építéshez általuk gyártott papírmasé-szerű anyaghoz is elég sok vizet használnak fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!