Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az oka annak, hogy süvít a...

Mi az oka annak, hogy süvít a szél?

Figyelt kérdés
Úgy értem, miért ad ilyen hangot, hogy Shúúúú. Vágjátok melyik az. Haverommal összevitatkoztunk, én azt mondtam, hogy azért, mert amikor elfúj a fák lombja között, akkor a kevesebb hely miatt felgyorsul és ettől hangot ad, mint amikor fütyülünk. Ő meg valami olyan baromságot mondott, hogy amikor nekimegy a szél az ablaknak, akkor "megtörik", és ez a törés és az ezzel járó súrlódás okozza a hangot. És ezt azzal bizonyította, hogy kifújta a levegőt a száján és közben elé tette a tenyerét, és akkor valóban ilyen süvítés szerű hang volt. Szerintem ez totális baromság. Még hogy megtörik a szél. De aztán elgondolkodtam a saját teóriámon is, és az odáig oké, hogy felgyorsul a szél a résekben, de ettől még miért ad hangot? A sebesség változásnak önmagában nincsen hangja. Valaminek még kell lennie ott. Vajon a súrlódás tényleg? Vagy mi? Egy okos fizikus segíthetne eldönteni ezt a vitát!
2010. máj. 18. 02:34
 1/3 anonim ***** válasza:
sok ezer folyamatos mini turbulencia keletkezik, és ugye egy egy mini turbulencia egy egy levegőrezgést produkál és a sok ezer hirtelen levegő rezgés = hang.
2010. máj. 18. 12:19
 2/3 anonim ***** válasza:

"Süvít a szél, zúg a vihar,

Derekába szomorú Kárpátoknak.

Nincs hazája, nincs menedéke

Itt egy nemes párának.

Hol régen ménesek rótták körüket

S a magosba gyönyörű fák nőttek

Ott most csak égi madár szeli felhők alját

Ott ereszti ki a búját."[...]

Igen a súrlódás hangja, ugyanis van sűrűsége és közegellenállása. Gondolj a siklóernyőre, vitorlázó repülőre, vagy a föld légkörébe a súrlódás hatására felhevülő meteorokra. És ez nem csak hőmérséklet változással, hanem hanggal is jár.

2010. máj. 18. 12:21
 3/3 anonim ***** válasza:

Amikor az áramló levegő odaér valamihez az addigi folyamatos és egyenletes áramlása megszűnik. Az iránya is változhat, és ez bizony kihat a levegőt alkotó részecskékre is. Hasonló a jelenség ahhoz, amikor egy folyó különben nyugodt felszínéhez közelítesz mondjuk egy pici fadarabbal. Amint eléred a felszínt vele, megtöröd az áramlást, és a víz részecskéi ütközések milliárdjával hullámokat fog kelteni. Nos így van ez a levegőben is; bármi ami megtöri az addigi egyenletes áramlásukat "hullámokat" kelt a levegőben, és ezt hallhatod is. Aztán ha a tárgy olyan, ő maga is mozogni kezd (pl zászló). Ez aztán akár periodikus is lehet ami már konkrétan hang kibocsájtással is jár (pl kifeszített téglalap keresztmetszetű gumi. De hogy mást ne említsek a fúvós hangszerek is mind ezen az elven működnek.). Visszatérve a kérdésedre, egy stabil tárgynál (pl épületeknél), ha nem is lép fel a tárgy önrezgése, a levegő maga "rezegni fog", és az biza ilyen hanghatással jár.

maci

2010. máj. 18. 15:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!