Miért érezzük a klór szagát, és miért nem a nitrogénét?
Bioszos válasz:
78% nitrogén állandóan érzett szagából milyen információt szerezne bármilyen élőlény ami segíti az evolúcióban, túlélésben? Csak zavaró lenne számára!
Kémiás válasz:
Mert inert gáz a nitrogén. Míg a chlór reakcióképes, sőt roncsoló hatású.
A Föld légkörének alapvető összetevői nitrogén, oxigén, némi argon meg CO2.
Ezek mindig jelen is voltak evolúciónk folyamán.
Így az ég egy világon semmi értelme nem volt ezekre a gázokra szaglóérzéket kifejleszteni, pontosabban az ebben élő lényeknek előnyösebb ignorálni ezeket a gázokat és azokra fókuszálni, amik NEM alapvető összetevők, így információ-értékük van, veszély, élelem stb. szempontból.
Hasonló: a víz ízét sem érezzük, csak egyes, abban oldott összetevőkét.
Most utánakeresgéltem neten, létezik-e bármilyen szenzor elemi nitrogén kimutatására.
Nem találtam (nem nitrogén vegyületre! Elemi nitrogénre!).
Gondolom erre nem csak a nitrogén általános jelenléte az ok, hanem az is, hogy a kimutatás kémiai-szenzorikus úton nem egyszerű játék (spektrálisan biztosan működik).
Amire meg mi nem tudunksdzenzort csinálni, arra az evolúció sem nagyon. Főleg, ha igazán nincs is értelme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!