Mi a kulönbség a college és a university között az usa-ban és uk-ban?
Nem ismerem az angolszász oktatási rendszert pontosan, de különböző követelményeknek kell megfelelni. A college megfelel nálunk nagyjából a főiskolai képzésnek, általában szűkebb területű oktatás folyik, ami nem is biztos, hogy felsőfokú végzettséget biztosít. Az egyetemeknél ennél magasabb követelmények vannak, magasabb szintű végzettséget kell adnia, illetve az oktatáson kívül posztgraduális képzés és hivatásos tevékenységet is folytat (pl. kutatást), meg egyéb akkreditációs követelményeknek tesz eleget.
Tehát a főiskola-egyetem megközelítés igazából helyes, plusz pl. Amerikában a főiskola tágabb fogalom, vagyis minden egyetem egyben főiskolának is tekinthető, és az egyetemi hallgatókra ugyanúgy használják a college student kifejezést, és nincs egységes szövetségi szabály arra, melyik intézmény hogyan hívja magát, ez állami szinten dől el.
A college adhat két éves képzésre bizonyos bizonyítványokat, ami olyasmi, mint nálunk az OKJ-s képzés, illetve négy éves képzésre ad BA/BSc szintű oklevelet.
A university valójában több iskola intézményes egysége, amiből legalább az egyik egy college, a többi között pedig vannak azok, amik a további képzést biztosítják a Master fokozat (MA/MSc) és PhD megszerzésére (doktori iskola).
(Megj, a CEU mizériában az az egyik fő probléma, hogy Orbánék azt akarják, hogy az USA kormánya döntse el, hogy a CEU milyen diplomát adjon, miközben – ahogy a fentebb is látszik – ebbe a szövetségi kormánynak, azaz jelen esetben Trumpéknak ebbe nincs beleszólása, náluk ez az adott szövetségi állam – pl. Kalifornia, New Jersey, Minnesota, Texas stb. – hatáskörébe tartozik, vagyis a CEU számára ez teljesíthetetlen feltétel, legyen bármennyire is akkreditálva vagy elismerve az USÁban).
Az egyesült Királyságban ennél jóval bonyolultabb, ott a college inkább felkészítő a felsőfokú végzettségre, amit igazából az egyetemen szerzel meg. Emellett azért a sok egyetem (azaz university) magában foglalja azokat a college-eket, amik felkészítést adják a saját képzéseikhez. Például az Oxford Universityhez kis híján negyven különböző college tartozik.
Amerikában a college és university ugyanazt jelenti, vagyis egyetemet.
Angliában a university az egyetem, a college nem minden esetben.
Az angol college az elég bonyolult, mert a legtöbb esetben 14/16 és 18 éves közötti diákok járnak oda, (de akár idősebbek), és lehet ott érettségizni, szakmát tanulni, de pár esetben akár egy teljes egyetemi képzést is kínálnak, de ezt csak egy másik teljes értékű university segítségével. (Értsd, a college-ban tanulsz, de egy másik egyetem adja a diplomádat, és az ők szabályuk szerint, olyan mintha egy kihelyezett helyen lenne az oktatás.)
Szóval ez egy középsulitól a fősuliig minden.
Azt hiszem Angliában nincs is olyan College ami maga adhatja ki a diplomát, szóval a papírodon nem az iskolád neve, például Bradford College lesz megemlítve, hanem a University of Bolton. (Ez a college kínálja az egyik legtöbb egyetemi képzést College-k közül Angliában, ezért azt a példát használtam.)
Náluk külön épületük van az IT-s szakoknak, külön a művészetiseknek, a jogot hallgatóknak is, de más college-k lehet egy épületben tartják például a szakácsokkal meg az érettségisekkel az egyetemi kurzust, csak épp más tanárokkal más teremben ugye.
Angliában évekre bontva is tudsz diplomázni, de ezt inkább csak College-okban szintén. Szóval különálló szak van az egyetem első évére, utána tanulhatsz tovább a 2. évre, majd akár a 3. évre is, ha az a college lehetővé teszi. A 2. évig a college "validálja" a papírt, a 3. évnél viszont már a partner egyetem.
Angliában az alapképzés BA/Bsc vagy főiskolai diploma ugyanúgy 3 éves mint Magyarországon, az MSc/MA, mesterképzés vagy egyetemi diploma pedig +1 év az alapképzés után, szóval itt 1 év spórolás Magyarhoz viszonyítva.
A doktori szaktól függ, de talán 3-4 év a leghamarabb ami alatt megcsinálható? Ebben nem vagyok biztos.
Az amerikai oktatással kapcsolatban nem vagyok annyira jártas, azt majd más leírja.
Szóval röviden, az angliai college leginkább középiskola/gimi/szakgimi vagy bármi, de inkább főiskolai beütéssel, illetve lehet ott tanulni sok helyen felsőoktatást is, de a rendes 3. évi diplomát, level 6-ot egy másik partner egyetemmel kell szerződtetniük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!