Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A cápák tudnak lélegezni...

A cápák tudnak lélegezni anélkül hogy úsznának?

Figyelt kérdés

Én úgy tudom hogy igen, viszont olyant is hallottam, hogy nem.

Vagy csak vannak olyan fajok amik tudnak és vannak amik nem?

Linkelnétek valami forrást is?

2010. máj. 16. 16:23
 1/4 anonim ***** válasza:
84%

Nem.

A cápa úgy lélegzik, hogy a vizet átáramoltatja a kopoltyúján és kivonja belőle a oxigént. Ennél fogva csak úgy tud lélegezni, ha átáramlik a víz a kopoltyúján és ezt csak úgy tudja elérni, ha mozog. Sőt! Csak akkor ha előre mozog. Ha a másik irányba áramlik a víz, az nem jó, ezért ha visszafelé vontatják, akkor megfullad.

Ez a nagy fehér cápára mindenképp igaz.

Vannak egyes fajok, amik tudnak anélkül is lélegezni, de az a ritkább.

Az ötödik lovas

2010. máj. 16. 16:30
 2/4 anonim válasza:
100%
Láttam a tv-ben egyszer hogyan raknak a cápákra gps nyomkövetőt. Amíg a hajón volt a cápa addig raktak a szájába olyan locsolótömlőt amit a tűzoltók használnak és így tartották életben.
2010. máj. 16. 17:04
 3/4 anonim ***** válasza:

Hosszú évekkel ezelőtt én is láttam a TV-ben egy műsort. Pont ezt a kérdést feszegette. Sajnos a pontos címére nem emlékszem de valami ilyesmi volt: " XXXX-i alvó cápák", ahol XXXX egy ismert földrajzi elnevezés volt. Ott ,jól emlékszem levideóztak olyan cápát, ami egy helyben feküdt a tenger fenekén, és mozogtak a kopoltyúlemezei! Nem sérült volt, mert megpiszkálták (felébresztették) és a cápa azonnal, villámgyorsan elúszott. Sérülésmentes és szemmel láthatóan jó kondícióban volt. Úgy emlékszem Cousteau filmje volt, így a téma hitelességéhez egyetlen pillanatra se fért kétségem. Sajnos semmiféle nyomát nem találtam a NETen ennek a filmnek vagy vizsgálódásnak.

Különben ha rákeresel az "alvó cápa" kifejezésre találni jó pár olyan írást, ami arra utal, hogy bizonyos fajok képesek úszás nélkül is aludni, "lélegezni" :

"... Ilyet nem látni a tipikus búvár úticélokon (Adria, Vörös-tenger), pedig megéri a figyelmet. Az alvó angyalcápa nyugisan heverészik a homokban, és a búvár a szó szoros értelmében karnyújtásnyira (netán közelebb...) lehet, Mondjuk láttam már videót arról, ahogy egy megriasztott jószág mérgében egy búvár felé kap ..."

Én azt mondom vannak olyan fajok, amik képesek a szó klasszikus értelmében vett kopoltyúzásra, vagy, ahogy te fogalmaztál, úszás nélküli légzésre.

maci

2010. máj. 17. 12:32
 4/4 A kérdező kommentje:
Kösz
2010. máj. 17. 17:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!