Hogy kerül a higany a tengeri halakba?
Elsőkörben itt ugye nem elemi higanyról van szó, hanem minden inkább "higanytartalomról" (vagy talán van rá jobb szó is), azaz mind az elemi higany, mind a szervetlen higanyvegyületek, mind a szerves higanyvegyületek összességéről. Ami nem mindegy, mivel toxicitásuk eléggé eltérő.
Tengervizekbe döntően szervetlen higanyvegyületek kerülhetnek, ami akár teljesen természetes úton is történhet (bemosódik olyan kőzet, amiben van higanysó), de gondolom a bányászat a fő ludas, a nem megfelelően kezelt meddőhányóival.
Aztán a tengerekben kezelésbe veszik az algák, amik megmetilezik (csak úgy, mert miért ne), így lesznek szerves metil-higany vegyületek, amik a legmérgezőbbek. Az algát megeszi a kishal, azt a nagyhal, azt a mégnagyobb... a fő baj, hogy a higanyvegyületek felhalmozódnak, raktározódnak a halakban, így lehet, hogy 100 kishalban egyenként kevés higanytartalom lesz, az azokat megevő tonhalban viszont már mind a 100 ott lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!