Fiziologias sooldat?
Kemia dolgozatra tanulnek, de nagyon nem ertem.
Fiziológiás sóoldat 9,0 g/l nátriumkloridot tartlmaz. Mi a nátriumklorid moláris koncentrációja a kérdéses oldatban? M (NaCl)=58,44 g/mol
(Ha valaki ezt letudna vezetni lepesrol lepesre szajbaragosan, azt nagyon megkoszonnem.)
9 g/liter azt jelenti, hogy 1 liter oldat 9 g nátrium-kloridot tartalmaz. Ez tömegkoncentráció. A feladat a moláris koncentrációt kérdezi, vagyis 1 liter oldat hány mol nátrium-kloridot tartalmaz.
1 mol nátrium-klorid tömege 58,44 gramm, tehát az a kérdés 9 gramm nátrium-klorid tömege mennyi.
Egyszerű egyenes arányosság:
1 mol -» 58,4 gramm
x mol -» 9 gramm
A tagokat keresztbe szorzod:
9*1=58,4*x
9/58,4=0,154
Azaz 1 liter oldat 0,154 mol nátrium-kloridot tartalmaz, a moláris koncentráció: 0,154 mol/liter
elírtam
"tehát az a kérdés, hogy 9 gramm nátrium-klorid anyagmennyisége (molszáma) mennyi"
Hány mól cetirizin van egy darab tablettában, ha a tabletta 10 milligramm cetirizint tartalmaz? M (cetirizin) = 388,89 g/mol
Nekem erre kerekitve: 2.57x 10(-4.-en) jott ki, de a tk megoldasa szerint ez 2.6x10 (-5-en)
Ez, hogy lehet= ugy csinaltam, hogy n-t keresem es akkor az m/M
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!