Ha van két folyosó amik derékszögben találkoznak és egy fordulót alkotnak (sarkot), az egyik folyosó szélessége 90 cm, a másiké pedig 110, mekkora az a leghosszabb rúd amivel vízszintesen keresztül lehet menni a fordulón?
Dehogyisnem. Más nem kell hozzá.
Ha így még nem menne akkor: kettő háromszögnek kell kiszámolnod az átfogóját.
Amúgy ilyen esetekben célszerű rajzot készíteni. Ha felrajzolod 99%-ig biztos vagyok benne hogy rájössz a megoldásra.
Legközelebb ne csinálj olyat hogy a tudomány rovatba bemásolsz egy házi feladatot. A házi feladat kategóriába tedd be, és lehetőleg értelmesen.
- - - -
A matematikai absztrakció megvan? Látod már, mit kell kiszámolni, és hogyan célszerű?
Itt egy sematikus ábra. Akkor nézd meg, ha nem tudod felrajzolni magad:
Az ábra alapján nagyjából adódik hogy mit kell csinálni (felírni a függvényt és minimalizálni).
Hát, én elsőre felírtam volna a hossz futóparaméterével egy egyenletet, aminek deriválással megnéztem volna a szélsőértékét.
De gondolom itt ennél egyszerűbb megoldás kellett, most geometriailag belegondolva két hasonló derékszögű háromszög, melyek átfogóinak összege a rúdhossz, kisebbik háromszög egyik befogója a kisebb folyosószélesség, nagyobbiknak meg a nagyobb folyosószélesség.
Geometriailag szerkeszthetetlen, kör és hipike metszésére vezet. (Geogebra tudja szimbolikusan kezelni másodfokúak metszését)
Mondjuk itt egy levezetés:
Nekem más ötletem támadt.
A továbbiakban a 7. válaszoló által közölt link jelöléseit használom.
Paraméterül az AB egyenes x tengellyel bezárt szögét vettem, pontosabban ha az origót O-val jelöljük, akkor az OAB szögre gondolok.
Ezzel az AB egyenes hossza
L = p/cosα + q/sinα
Deriválás után (remélem, jól csináltam) adódott, hogy
tgα = ³√(q/p)
Ha ezt visszahelyettesíteném a hossz képletébe, valószínüleg megkapnám a linken látható levezetés tetszetős képletét. :-)
Természetesen behelyettesítettem a levezetés képletébe is, és pontosan az enyémmel egyező eredményt kaptam. :-)
Az eredmények a feladat adataival:
α ≈ 46,915°
L ≈ 282,37 cm
DeeDee
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!