Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Nyári napfordulókor (június...

Nyári napfordulókor (június 21. ) Miskolcon rövidebb az éjjel mint Szegeden?

Figyelt kérdés

Mivel lassan közeledik a nyári napforduló,június 21-én éjjel a legrövidebb az éjjszaka.

Magyarországon,ha jól tudom kb. csak 6 órát van teljesen sötét. Az egyenlítő körül azt hiszem megvan majdnem a 12 órás sötétség ,de ahogy közeledünk északra,annál rövidebb az éjjel a napfordulókor is,pl Izlandon csak 2 óra a sötétség ezen a napon,ráadásul akkor sincs tök sötét.

Most konkrétan arra lennék kíváncsi,hogy Magyarországon belül is van eltérés? Vagy országon belűl nem számítják az eltérést?

Felsoroltam két várost,az egyik az ország egészen a déli részén van Szeged,másik Miskolc ami pedig egészen északon van.

A kérdésem az,hogy Szegeden pl. ha 6 óra hosszáig tart az éjjel ,Miskolcon már valamivel rövidebb? Mert északabbra van még akkor is,ha mind a kettő Magyarországon van,de kb. 200 km a távolság.

Ez is számít vagy országon belűl nem számítják?

Hogy van ez?

2017. ápr. 26. 21:05
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Az "éjjszaka" nagyon szigorúan nézve milliméterenként máshogy/máshol van, hiszen a Föld egyenletesen forog.

Ahhoz, hogy ténylegesen érzékelhető legyen a különbség, nyilván nagyobb távolság/különbség kell, senki nem fogja észrevenni, hogy 0,00000000000000000000000000000001 másodperccel később kezdett világosodni.

2017. ápr. 26. 21:32
 2/4 GLadislaus ***** válasza:

Rákerestem a LunaSolCalc nevű mobilappal ( [link] a következőt találtam:

Idén június 21 én a nappal hossza Szegeden 15 h 47 min 29 s, Miskolcon 16 h 3 min 52 s, a különbség 983 másodperc, azaz majdnem 16 és fél perc.

2017. ápr. 27. 08:39
 3/4 GLadislaus ***** válasza:

Azt hiszem, a link nem működik, talán így:

[link]

2017. ápr. 27. 08:41
 4/4 A kérdező kommentje:

Erről beszélek.

Szóval akkor országon belül is számít.

2017. ápr. 27. 21:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!