Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Melyiket Barlow-lencsét...

Melyiket Barlow-lencsét vegyem meg?

Figyelt kérdés

Szeretnék venni egy Barlow-lencsét, amivel szép részletes képet kapok a Jupiterről, meg egy-két más bolygóról is, de nem tudom hogy az 5x-ös vagy a 2.25x-öst érdemesebb megvenni. 144/900-as a teleszkópom, van egy 10mm, 25mm és egy e-plössl 6mm-es okulárom. az 5x-nél attól félek, hogy túl nagy képet kapok és hogy nem kapok olyan szép éles képet, a 2.25x-öst meg keveslem, mert kaptam a távcső mellé alapból egy 2x-est, de nem igazán nagyít. a két barlow-lencse amit meg akarok venni itt van:

2.25x-ös : [link]

5x-ös : [link]

és mondom: elsősorban bolygókat akarok nézni vele (pl. Jupiter sávjait meg hasonlók)

2017. ápr. 16. 11:29
 1/2 Gábor t ***** válasza:
76%

Szia. Nem rég kb. egy hónapja , volt alkalmam ki próbálni

több féle nyújtást és/vagy nagyítást . Egy 5mm -es okulárral 2x,3x,és egymásba rakva elvileg 6x-os nyújtással. A holdnál meglepő módon (elképesztően nyugodt időben) a 3x-os (600x nagyítás) még élvezhető volt , de ez a jupiternél már nem mondható el nem volt szép bár méretileg elfogadható. 1200x nagyításon a jupiter szinte teljesen kitöltötte a látómezőt , egy nagy homályos fényes paca volt , amiben apró karcokat lehetett látni,(gondolom ezek a tükrök apróbb hibái)

a kép teljesen élvezhetetlen volt, képnek erős tulzás nevezni.

ha gondolod próbált ki a 5x-öst, de a 2.25x össze tudod

rakni a régebbi 2x-essel , az kicsit több mint 4szeres lesz. nem rég óta tudom(köszönöm levente)

2017. ápr. 17. 13:46
 2/2 anonim ***** válasza:

Egy távcső nagyítását a fő optikai elem ( itt a 144/900 - as tükör ) fókusza elosztva az okulár fókuszával. Egy 900mm fókuszú tükör a 10mm okkulárral 90X nagyítást, míg a 25mm okkulárral 36X nagyítást ad Barlow nélkül. A kapott Barlow lencsével pedig 180X és 72X nagyítást tudsz elérni. A műszered felbontása olyan, hogy a főotpika centiben mért átmérőjének kb ötszörös értékű nagyítással már minden részletet felbont, amire az adott átmérő -különben hibátlan optikával- képes. Tehát a Te távcsövednél ez a nagyítás 72X értékű. Ennél a gyakorlatban célszerű 2X, maximum 3X nagyobb nagyítást választani. Persze a nagyítás fokozható, de ez már csak un. "üres" nagyítás. Azaz a látott kép nagyobb lesz, de újabb részletek már nem jelennek meg.

Az 5X barlow lencsével elérheted a 180X (25mm okkulár) és a 450X (10mm okkulár) nagyítást is.

Igen ám, de a 180X nagyítást már "tudja" a műszered a kapott optikákkal is, emiatt tehát nem biztos hogy jó választás az 5X barlow.

A 2,25mm Barlowwal fogod tudni a 202X nagyítást, meg a 81X nagyítást.

A bolygóknál amúgy kivételes esetben lehet nagy nagyítást alkalmazni. Ha az optika kitűnő, és a légkör is rendkívül nyugodt, akkor el lehet menni a magasabb nagyítások felé. Néztem én már 10cm optikájú műszerben 600X nagyítással Jupitert, és igencsak meglepett a látot kép. De ez tényleg tökéletesen nyugodt téli Holdtalan éjjel volt, ami nem túl gyakori.

A Barlowokat egymásba rakni nem túl szerencsés dolog. Alapvetően igaz hogy minél kevesebb optikai elem van a fény útjában, annál jobb minőségű a látott kép. Tehát célszerű törekedni a kevés optikai elemre.

Én a helyedben inkább egy újabb okulárban gondolkodnék, ha csak ezek a Barlow lencsék vannak. Mondjuk úgy valahol 6-7 mm környékén ... Igaz viszont hogy egy jó minőségű, nagy látószögű okulár nem olcsó!

2017. ápr. 19. 14:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!