Az emberi szervezet a cukrokat csak D izomerjük formájában hasznosítja. Viszont más vegyületekből csak az L izomerek bioaktívak vagy azokból is néha a D változat hasznosul?
A D meg az L az nem egy ilyen kőbevésett tulajdonság, pláne nem igaz, hogy D molekulábl csakis D molekula keletkezhet. Szóval ne úgy képzeld, hogy van D-világ meg az L-világ, és az lenne a "logikus", ha midnen vegyületünk csak D vagy csak L lenne.
Ugyanúgy nem érdemes fennakadni ezen, mint azon se akadsz fenn, hogy egy busz néha távolodik tőled, majd az út végén megfordul, és ugyanaz a busz most már közeledik.
A D-cukor meg az L-aminosav az ugyanannak a busznak a távolodó és közeledő alakja, csak amiatt látjuk D-nek meg L-nek, hogy hogyan nézzük.
Vannak például olyan aminosavak, amelyeknek mindkét enantiomerének lehet biológiai funkciója. A fehérjéket felépítő aminosavak ugyebár L-aminosavak (kivéve a 2. válaszoló által is említett glicint). Ugyanakkor számos D-aminosavnak is lehet (a fentitől természetesen eltérő!) szerepe az élőlényekben.
Például emberben ilyen a D-szerin vagy a D-aszparaginsav. Az előbbi egy ingerületátvivő, az utóbbi például egyes hormonok termelődését szabályozhatja.
A baktériumok sejtfalának peptioglükánjában is vannak D-aminosavak (D-alanin, D-glutaminsav):
#3
"A D-cukor meg az L-aminosav az ugyanannak a busznak a távolodó és közeledő alakja, csak amiatt látjuk D-nek meg L-nek, hogy hogyan nézzük."
Bocs, de én ezt a hasonlatot nem tudom értelmezni. A D-cukor és az L-aminosav két teljesen eltérő dolog.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!