Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogy tudom megkülönböztetni...

Hogy tudom megkülönböztetni az alumíniumot és az acélt?

Figyelt kérdés

Van egy konyhai gép alkatrész, amiről nem tudom megállapítani, hogy miből van - rozsdamentes acél, vagy alumínium vagy micsoda...

Úgy hallottam, hogy ha beteszem a mosogatógépbe, és attól ronda lesz, akkor alumínium, mert azt károsítja a gépi mosogatás. Ennek nem lett semmi baja. Akkor tutira nem alumínium?

2017. ápr. 7. 21:16
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Most jut eszembe. Van egyszerűbb módszer is.

Először megnézed mágnessel. Ha nem mágneses, csinálsz egy egyszerű mérleget. Egy léc 3 lyukkal, 2 darab madzag már megteszi.

Egyik madzagra a vizsgálandó alkatrészt kötöd, a másikra acél darabokat ( Pl. csavaranyák, alátétek ), hogy egyensúlyban legyen.

Azután vízbe mártod a mintát is, etalont is. Ha az alkatrész felemelkedik alumínium, vagy spiáter (Zn-Al ötvözet). Ha a mérleg egyensúlyban marad, vagy az alkatrész még egy kicsit süllyed is, ausztenites acél.

Érdekes történetet olvashatsz, ha beírod a gugliba: Archimedes, korona, arany címszavakat.

2017. ápr. 9. 09:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!