Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Monopólus-e az elektron vagy...

Ccaninventor kérdése:

Monopólus-e az elektron vagy a proton?

Figyelt kérdés

2017. ápr. 2. 16:54
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Az elektromos mező (egy töltés esetén) mindig monopólus, a mágneses pedig mindig dipólus.
2017. ápr. 3. 15:54
 12/19 A kérdező kommentje:

Nem jól írtam ki a kérdést! Nem VAGY hanem ÉS proton!

Tehát vonzzák egymást. És más monopólus nincs is?

2017. ápr. 3. 16:49
 13/19 anonim ***** válasza:

#8, szerinted mi egy ponttöltés, ha nem elektromos monopólus? Talán dipólus? Kvadrupólus? Esetleg valami rafinált eloszlás, aminek a tere egy taggal nem is írható le?

Az más kérdés, hogy legtöbbször nem szoktuk így nevezni.

#4-es voltam.

2017. ápr. 3. 23:35
 14/19 anonim ***** válasza:
58%

"legtöbbször nem szoktuk így nevezni"

Na látod!

Elektromosságban megkülönböztetésképpen szoktunk pólusokról beszélni. Például elektrolízis esetén a katód a negatív pólus. (Mert van pozitív pólus is.) De egyetlen elektron esetén teljesen értelmetlen pólusozni. Az egy negatív töltés - és kész.

#8-as voltam

2017. ápr. 4. 22:43
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Nem egy telep elektromos pólusairól, és nem a Föld mágneses pólusairól van szó (ezekben az elnevezésekben nincs is semmilyen előtag a "pólus" szó elé biggyesztve).

Az elektromos és mágneses tér jellemzőiről van szó.

Szedd elő az elektromos és mágneses potenciál távoltéri multipól-sorfejtését (vagy ha nem találkoztál vele, olvass utána). Ebben van MONOpólus, DIpólus, KVADRUpólus, ... tag.

Az elektromos potenciál sorfejtésében a DIpólus tag megfelel két, egymáshoz végtelenül közel helyezett, ellentétes előjelű töltés terének. Ezt (a DIpólus tagot megvalósító töltéselrendezést) úgy nevezzük, hogy elektromos DIpólus.

A mágneses potenciál sorfejtésében a DIpólus tag megfelel egy végtelenül kicsi áramhurok mágneses terének. Ezt az elrendezést nevezzük úgy, hogy mágneses DIpólus.

A mágneses potenciál sorfejtésében a MONOpólus tagot eddigi tapasztalataink szerint semmi nem valósítja meg, mindig nulla. Eddig nem találtak mágneses MONOpólust.

A fenti logika szerint az elektromos potenciál MONOpólus tagját megvalósító töltéselrendezést nevezhetjük elektromos MONOpólusnak. Mivel ez egyetlen ponttöltést jelent, felesleges külön ráaggatni ezt a címkét, de semmiképp nem helytelen. Egy adott töltéssel rendelkező objektum szintén elektromos monopólusnak vehető a távoli megfigyelő számára, épp olyan teret fog érzékelni, mintha ponttöltés lenne az objektum helyén.

Üdv,

a #4-es válaszadó

2017. ápr. 5. 20:17
 16/19 A kérdező kommentje:
Akkor tehát értelmezhetem úgy, hogy az elektron és a proton két teljesen különböző tulajdonsággal rendelkező monopólus amik az atomon belül egymást vonzzák de dipólusnak mégsem nevezhetők így együtt?
2017. ápr. 7. 17:39
 17/19 anonim ***** válasza:

Igazad van #4-es!

#8-as voltam

2017. ápr. 10. 10:47
 18/19 anonim ***** válasza:
Köszönöm 15-ös! Számomra egy új dologra rámutatva rég meg nem értett dolgokat sikerült most megértenem a hozzászólásod alapján!
2017. ápr. 17. 07:25
 19/19 anonim ***** válasza:
és van olyan hogy tripólus?
2017. máj. 17. 12:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!