Monopólus-e az elektron vagy a proton?
Nem jól írtam ki a kérdést! Nem VAGY hanem ÉS proton!
Tehát vonzzák egymást. És más monopólus nincs is?
#8, szerinted mi egy ponttöltés, ha nem elektromos monopólus? Talán dipólus? Kvadrupólus? Esetleg valami rafinált eloszlás, aminek a tere egy taggal nem is írható le?
Az más kérdés, hogy legtöbbször nem szoktuk így nevezni.
#4-es voltam.
"legtöbbször nem szoktuk így nevezni"
Na látod!
Elektromosságban megkülönböztetésképpen szoktunk pólusokról beszélni. Például elektrolízis esetén a katód a negatív pólus. (Mert van pozitív pólus is.) De egyetlen elektron esetén teljesen értelmetlen pólusozni. Az egy negatív töltés - és kész.
#8-as voltam
Nem egy telep elektromos pólusairól, és nem a Föld mágneses pólusairól van szó (ezekben az elnevezésekben nincs is semmilyen előtag a "pólus" szó elé biggyesztve).
Az elektromos és mágneses tér jellemzőiről van szó.
Szedd elő az elektromos és mágneses potenciál távoltéri multipól-sorfejtését (vagy ha nem találkoztál vele, olvass utána). Ebben van MONOpólus, DIpólus, KVADRUpólus, ... tag.
Az elektromos potenciál sorfejtésében a DIpólus tag megfelel két, egymáshoz végtelenül közel helyezett, ellentétes előjelű töltés terének. Ezt (a DIpólus tagot megvalósító töltéselrendezést) úgy nevezzük, hogy elektromos DIpólus.
A mágneses potenciál sorfejtésében a DIpólus tag megfelel egy végtelenül kicsi áramhurok mágneses terének. Ezt az elrendezést nevezzük úgy, hogy mágneses DIpólus.
A mágneses potenciál sorfejtésében a MONOpólus tagot eddigi tapasztalataink szerint semmi nem valósítja meg, mindig nulla. Eddig nem találtak mágneses MONOpólust.
A fenti logika szerint az elektromos potenciál MONOpólus tagját megvalósító töltéselrendezést nevezhetjük elektromos MONOpólusnak. Mivel ez egyetlen ponttöltést jelent, felesleges külön ráaggatni ezt a címkét, de semmiképp nem helytelen. Egy adott töltéssel rendelkező objektum szintén elektromos monopólusnak vehető a távoli megfigyelő számára, épp olyan teret fog érzékelni, mintha ponttöltés lenne az objektum helyén.
Üdv,
a #4-es válaszadó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!