Milyen hosszú életet képesek "élni" a fák és milyen fajták ezek? Melyik a leghosszabb életű fa, amiről tudunk, és hány éves?
A legtovább, tudomásom szerint, a mamutfenyő él. Kb. 6000 évig, ha szerencséje van.
De van egy cserjeféle, a pontos nevét nem tudom, ami 11.000 évig is elélhet.
Volt egy mamutfenyő, ami már akkor is meglehetősen öreg volt, amikor még Augustus uralkodott Rómában, és csak valamikor az 1990-es években pusztult el. (Vagy vágták ki. Nem tudom, hogy természetes "halált" halt-e)
L
mammutfenyőt tudom én is
csak az " miatt írok, valóban élnek
A növények, ha beszélünk hozzájuk, szeretjük őket, meghálálják, növekedésükkel, egészségükkel
Végeztek kísérletet, (géppel!)
Mikor valaki bántotta őket, legközelebb reagáltak az illető személyre
Hát ez egy nehéz kérdés. Nem a mamutfenyők a legöregebbek, de erősen megoszlanak a vélemények. Egyesek a Matuzsálem nevű fát (Pinus longaeva) tartják a legöregebbnek (4844 év), mások szerint a Prometheus nevű fa (szintén Pinus longaeva) volt a legöregebb (Őt ráadásul kivágták, mégpedig úgy, hogy utólag derült ki a növény tényleges, 5000 év körüli kora). Vannak aztán olyan vélemények miszerint egy Svédországban élő fa (lucfenyő ?) a legöregebb, a maga 9550 éves életkorával. Ezt a felfedezést 2008-ban publikálták, a kora radiocarbon módszer segítségével lett hiteles. Jelenleg ő a legidősebb ismert élő fa a világon (Guines record books)
maci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!