Olvassa a kérdéseket olyan valaki, aki érti az általános relativitáselméletet?
Szeretnék választ kapni egy kérdésre, olyanok véleménye nem érdekel, akik nem értenek ehhez.
A probléma:
A relativitáselmélet szerint nem a gravitációs vonzás miatt esnek a tárgyak "lefelé", hanem azért, mert a Föld tömege meggörbíti a teret.
A tárgyak a felszín fölött a tenger szintjével merőlegesen esnek, tehát ez azt jelenti, hogy a görbület teljesen meredek.
Ha viszont tér görbeletének meredeksékétől függ a nehézségi erő által egy adott tömegre kifejtett erő nagysága és a nehézségi gyorsulás értéke, akkor hogy lehet az, hogy a Föld középpontjánál nagyobbak ezek az értékek?
Hiszen a tér görbültsége ott sem lehet meredekebb. Ha pedig nem nagyobb a görbültség, akkor az említett értékek sem lehetnének nagyobbak.
Számomra ez nyilvánvalónak tűnt.
Ha feleakkora távolságra lennék a Föld középpontjától, mint amekkorára jelenleg vagyok tőle, (tegyük fel, hogy élve és sértetlenül maradnék) akkor nem lenne nagyobb a rám ható nehézségi erő?
"A relativitáselmélet szerint nem a gravitációs vonzás miatt esnek a tárgyak "lefelé", hanem azért, mert a Föld tömege meggörbíti a teret. "
A lényeg nagyjából ugyanaz, csak más a neve.
nem lenne nagyobb, mert a fölötted levő föld vonzása kiegyenlíti.
ha leásol akkor akkora lesz a tömegvonzás,mintha egy ugyanolyan sűrűségű, kisebb sugarú nomeg tömegű gömb vonzana.(sugár a te meg a középpont távolsága)
Értem!
Nem értem, miért hittem azt, hogy a középpontban a legnagyobb a gravitáció.
Talán az miatt, hogy ott a legnagyobb a forróság.:)
De valami még nem világos.
Ha a felszín felett 10 km-el vagyok, akkor kisebb a rám ható nehézségi erő, mint a Földön rám ható nehézségi erő.
Ha 10 km-el magasabban lennék mostani helyzetemhez képest, akkor miért nem lenne olyan ez, mintha a Föld sugaránál 10 km-el nagyobb sugarú (és ezzel nagyobb tömegű, hiszen a levegőnek is van tömege) gömb vonzana?
"Nos gravitációs görbület meredeksége de 90 fokos(annyi max egy fekete lyukban lehet."
A kulcspozícióban lévő "de" szó nem "nem" akart lenni véletlenül?:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!