Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Egyik biosz tételemhez tudtok...

Egyik biosz tételemhez tudtok infóval/véleménnyel szolgálni?

Figyelt kérdés

Szóval van pár kérdés, amire sem a neten, sem a tankönyvben nem találtam választ!

1. Működik-e erdeinkben a természetes szelekció? Ha nem, miért nem?

2. (ide csak érveket kéne mondani)

Mi a véleménye a vadászatról? Érv és ellenérv is kéne...

Vélemények?

Köszönöm, ha valaki válaszol:)

2010. máj. 8. 13:37
 1/2 anonim ***** válasza:

Érdekes kérdés!

1. Igazából szerintem ide azt is mondhatod, hogy igen, azt is, hogy nem, a lényeg, hogy tudd megindokolni. Igen, valamilyen szinten működik, mert a természet része. De én mégis inkább azt mondanám, hogy nem, hiszen ezek térbelileg már annyira leszűkült közösségek, és olyan gyakoriak benne az ember általi zavarások (ez a zavarás szakszó, nyugodtan mondhatod így, vagy diszturbancia), hogy itt sokkal inkább már mesterséges szelekcióról beszélhetünk, még ha nem is tudatos az ember által. Már alapból az erdeink nagy része telepített, azt meg ugye az ember dönti el, hogy mit telepít, az erdőket uraló fafajok pedig alapvetően meghatározzák az erdők növény/állatvilágát.

2. Érv a vadászat ellen: ide lehet a szokásosakat mondani, az esztelen vadászat diverzitás(sokféleség)-csökkenést okoz, esetleg kiirthatunk kulcsfajokat, amik nélkül a populációk gyökeresen átalakulnak. Továbbá ha kiirtunk egy fajt, lehet, hogy az a faj is elpusztul, aminek az a zsákmányállata, vagy éppen a kiirtott faj tápláléka ennek következtében túlszaporodik.

Érv a vadászat mellett: a túlszaporodott fajok megritkítása, jól megtervezett vadászattal még ha csak időlegesen is, de vissza lehet állítani a természetes "egyensúlyt".

2010. máj. 8. 14:08
 2/2 A kérdező kommentje:
Jaj nagyon köszönöm:)
2010. máj. 8. 15:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!