Merre megy a lézermutató?
Ha van nálam egy lézer mutató, és 1 sec alatt körbemutatok vele vízszíntesen egy félkört, akkor, 1 év múlva egy 1 fényév sugarú körön lesz a kibocsátott fény. Ha ezt valami felfogja (mondjuk egy körív alakú fehér fal), akkor a lézerpetty 1 másodperc alatt Pi fényévet tesz meg.
Jól gondolom, hogy ekkor lesz olyan megfigyelõ, aki szerint a lézerpetty a másik irányba fog végighaldni a falon mint szerintem?
Nem fog csodálkozni, azon, hogy én balról jobbra viszem a kezemet t idõ alatt (jobb kézzel), míg, az ernyõn a lézermutató fénye jobbról fog balra haladni ugyanennyi idõ alatt?
És ha ezt 2 év múlva látja a macskám, és végigköveti a fejével (1 sec alatt pi szögelfordulást nagyon könnyen végigkövet), akkor az õ fejének elmozduása is az ellenezõ irányba történik?
Hogy van ez? Vagy valamit rosszul gondolok?
Elég nehéz volt megérteni, hogy mit is szeretnél tudni.
Mi lenne, ha normálisan leírnád a példádat? Netán még rajzolnál is hozzá?
Ha jól értettem, a következő a probléma:
nézzünk pl. egy olyan megfigyelőt, aki ezen az 1 fényév sugarú körnek az egyik pontján helyezkedik el.
Ő mit lát?
Először természetesen azt, hogy a kör közepéből érkezik egy felvillanás. Utána azt, hogy az ernyő MINDKÉT oldalán elkezd szaladni egy fénypont, ezek ugye mindketten távolodnak tőle, méghozzá nagyon gyorsan.
Aztán 2 év múlva találkoznak az ernyő túloldalán.
Közben persze 1 mp múlva jön a következő villanás, ami ugyanúgy viselkedik.
Nem álló, hanem (relativisztikusan) gyors megfigyelõ létezik(?), hogy számára a piros pötty a másik irányba menjen.
Az álló megfigyelõk azt látják, amit én is.
2 év múlva ér hozzám vissza a fény a faltól. Szóval ha én most suhintok egyet, az 2 év múlva fog látszódni. Jól meg lehet így viccelni a cicát, pl másfél éve ott sem vagyok a szobában, mégis mozog a lézer a falon. (Még ha a fal 1 fényév messze is van...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!