Mi a különbség a lipoproteid és a foszfolipid között?
Most tanulom növénytanból a vizsgára az anyagot, a sejtmembránnál tartok, de nem egészen értem mi is van és szeretném megérteni.
Így szól a tanulnivaló:
"• a protoplazma felépítésében terjedelmes membránrendszerek vesznek részt, melyeket összefoglalóan sejtmembránoknak neveznek; a sejtszervecskék membránjainak felépítése különbözik, de sokban hasonlít is: a hártyák lipoproteid állományúak (fehérjék és lipidmolekulák kapcsolódásával szerveződnek) → a zsírnemű anyagok jelenléte bizonyítja, hogy a zsíroldékony anyagok könnyebben hatolnak át a hártyákon; a fehérjék jelenléte pedig: sejthártya rugalmassága, felületi feszültségükkel kapcsolatos megállapításokat bizonyítja
• foszfolipid és galaktolipid molekulákból épülnek fel, melyek oldhatóságok szempontjából bipolárisak...."
Tehát azt értem, hogy a membrán kettős foszfolipidből áll, de mi ez a lipoproteid hártya? Mert nekem úgy jön ez le, mintha a lipoproteid is egy a sejtej körülvevő hártya lenne, mint a kettős foszfolipi réteg.
Én II. éves medikus vagyok.
A lipoproteid réteg szeirntem arra utal, hogy a sejteket a környezetüktől elválasztó biológiai membránokat kettős foszfolipidréteg alkotja, és ebbe a rétegbe illeszkednek fehérjekomplexek. A lipid + fehérje kettőst nevezi együtt lipoproteidnek, tehát nem, nincs külön lipoproteid hártya a sejtek körül, ez maga a sejtmembrán összetételére utalhat.
"Tehát ha jól értem, a lipoproteid végül is csak ennek a kettős foszfatid rétegnek az összefoglaló neve?"
Nem egészen. A membrán alapszerkezete a foszfolipid kettős réteg. De ebbe a membránba rengeteg különféle fehérje is ágyazódik, és a kettős foszfolipid réteg és az ehhez/ebbe kötődő fehérjék együttese a lipoproteid membránállomány.
Oxford Dictionary of Biochemistry and Molecular Biology (2 ed.)
lipoproteid:
-
lipoprotein:
any conjugated, water‐soluble protein in which the non‐protein moiety consists of a lipid or lipids.
phospholipid or (formerly) phospholipide:
any lipid containing phosphoric acid as mono‐ or diester.
protoplasm:
the living contents of a cell.
cell membrane:
any membrane found in a cell. The term is sometimes used loosely to indicate the plasma membrane.
galactolipid:
any glycolipid containing one or more residues of galactose and/or N‐acetylgalactosamine.
organelle:
any discrete structure in a unicellular organism, or in an individual cell of a multicellular organism, that is adapted and/or ...
Protoplasm is the living content of a cell that is surrounded by a plasma membrane.
Individual organelles are usually separately enclosed within their own lipid bilayers.
lipoproteidek:
Lipideket tartalmazó összetett fehérjék.
"Mi a különbség a lipoproteid és a foszfolipid között?"
a lipoproteid a fehérjék osztályába, a foszfolipid a lipidek osztályába tartozik.
"Tehát azt értem, hogy a membrán kettős foszfolipidből áll, de mi ez a lipoproteid hártya?"
"Vagy magát a sejtet nem veszi körbe ez a lipoproteid, csak a sejtben lévő sejtszervecskéket?"
ha a vázlat/jegyzet/bekezdés ilyen szerkezetű:
sejtmembrán/sejtmembránok:
.
.
.
•a protoplazma felépítésében terjedelmes membránrendszer...
•foszfolipid és galaktolipid molekulákból épüln...
.
.
.
akkor a lipoproteid hártya a sejtszervecskét veszi körbe, maga a sejt membránja pedig foszfolipid és galaktolipid molekulákból épül fel.
"Tehát ha jól értem, a lipoproteid végül is csak ennek a kettős foszfatid rétegnek az összefoglaló neve?"
nem, lásd lipoproteid/lipoprotein jelentése.
- a válaszom egyátalán nem megbízható, ugyanis fogalmam sincs az egészről, csak használtam a google-t
- nem árt, ha sejtbiologiát tanulva tisztában vagy a szerves kémia fogalmaival
- az etimológia hasznos tud lenni
- szorgalmi időszakban előadásokon, gyakorlatokon figyelve, ha valamit nem értesz, az előadokat, gyakvezetőked kérdezve, esetleg konzultációkon résztvéve, sokkal előbb megoldódnának az ilyesfajta problémák
- a google a barátod
- a könyvtár méginkább
"protein in Medicine
proteid pro·te·id (prō'tē-ĭd)
n.
A protein. No longer in scientific use."
"Word Origin and History for protein
protein
n.
1844, from French protéine, coined 1838 by Dutch chemist Gerhard Johan Mulder (1802-1880), perhaps on suggestion of Berzelius, from Greek proteios "the first quality," from protos "first" (see proto- ) + -ine (2).
Originally a theoretical substance thought to be essential to life, further studies of the substances he was working with overthrew this, but the words protein and proteid continued to be used in international work on the matter and also for other organic compounds; the modern use as a general name for a class of bodies arose in German. The confusion became so great a committee was set up in 1907 to sort out the nomenclature, which it did, giving protein its modern meaning and banishing proteid."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!