Ha jól emlékszem, tavaly jóval kellemesebb és enyhébb telünk volt, most viszont eléggé bestagnált a napközben idő is 0 fok alá. Mitől fordult hirtelen ilyen hidegre az éghajlatunk?
Nem fordult hidegebbre az éghajlatunk!
Eredetileg ez volt a normális évszázadokon át!
A mezőgazdaságnak hasznos, mert a "férgek" elpusztulnak.
Az hogy évek óta több az enyhébb tél mint a keményebb a globális felmelegedésnek köszönhető.
Egyébként tudósok prognosztizálták Európa időjárására hogy a globális felmelegedéstől sokkal rövidebb, ám annál intenzívebb (értsd viharos, hirtelen lehülések, hóförgetegek) telek lesznek.
Az utóbbi jópár évre jellemző, hogy a december enyhe, 0 fok körüli vagy melegebb, januárban első felében lehűl a levegő, elkezd havazni, egészen március közepéig bármikor eshet maradó hó, március második felében kezd lassan melegedni, és áprilisban kezd érződni a tavasz.
A december most is enyhe volt, azon belül a napi időjárás bármilyen lehet, az átlag viszont olyan, mint az utóbbi időkben volt. Én nem érzem, hogy hirtelen hidegre fordult volna az idő.
Amikor 2015 őszén beszereztem az idei fűtési szezonra való fát, akkor a szomszéd is rákérdezett:
- Kisgyereket vár szomszéd, vagy miért vett kétszer annyi fát mint szokott???
- Kemény tél lesz a 2016-os mert szoláris minimum lesz!
- Ne káromkodjék mán!
Két napja, újév napján újra felemlegette:
- A fene a jódógát, szomszéd, maga megjósolta ezt a kutya hideget.
- Nem miattam van szomszéd, hanem a Nap miatt.
És elmagyaráztam neki a dolgot. Egyszerű kocsmáros amúgy, áldott jó természettel, és még finomabb házi pálinkákkal.
Szóval a dolog úgy áll, hogy a Nap 11 éves ciklusa úgy néz ki, hogy van egy napfoltmentes időszak, amikor a Nap sugárzó teljesítménye a legalacsonyabb. Aztán fokozatosan képződik egyre több napfolt a Napon és a sugárzó teljesítménye is növekedik. Majd van egy maximum és utána csökkennek a napfoltok, és megint van egy napfoltmentes időszak. 11 évenként ismétlődik mindez.
Most éppen egy ilyen napfoltmentes időszakban vagyunk.
Szoláris minimum van.
Emiatt van ilyen kemény tél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!