Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi az oka, hogy kevés a...

Mi az oka, hogy kevés a katicabogár?

Figyelt kérdés

Az áttelepítést esetleg túlélnék?

Természetes eleségük lenne bőven: levéltetvek.

2010. máj. 3. 18:09
 1/3 anonim ***** válasza:
89%

A levéltetű nem a természetes ellensége, hanem a tápláléka.

A hazai katicákra per pillanat a legnagyobb veszélyt a Harlequin-katicák jelentik (persze sok minden más között). Ez egy invazív, külhoni faj, amit behurcoltak, nagyobb a testmérete, gyorsabb a szaporodása, megeszi a hazai katicák táplálékát, illetve megeszi azok petéit, lárváit is.

Hogy az áttelepítést túlélnék-e? Nem tudom. Senki nem tudja. Sajnos az áttelepítések kb. 90%-a eredménytelenül végződik, hiába veszünk számba mindent, amit tudunk. Ez egy elég költséges, és rizikós megoldás, és a legtöbbször totálisan eredménytelen.

2010. máj. 3. 20:26
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Az ember megint szinte oktalanul beleszólt a természet rendjébe,most meg sajnálkozik,aggódik!Számtalan példából okulhattak volna,de amíg nincs baj, csak a pénzt nézik!

Arra gondolok,hogy Amerikában és Európában,sok területen direkt terjesztették a harlequin katica fajtáját,mint biológiai "fegyvert" a levéltetvek,és néhány rovari kártevő ellen!

Ezt a folyamatot megállítani azt gondolom már lehetetlen,vagy csak még nagyobb károkozással lehet!

2010. máj. 4. 07:51
 3/3 A kérdező kommentje:

1. igen, én is eleséget írtam, nem ellenséget S

nem hallottam még a másik katicáról...van nálunk is? úgy értem honossá is vált?

2010. máj. 7. 09:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!