Mit jelent a negatív és a pozitív töltés?
Figyelt kérdés
Értem, hogy elektron meg proton, de azok mitől negatív, illetve pozitív töltésűek?2016. dec. 25. 22:30
1/7 anonim válasza:
A töltés az anyag egy másra vissza nem vezethető tulajdonsága. Azt tapasztalták, hogy vannak olyan töltött anyagok, amelyek vonzák és vannak amik taszítják egymást. Ezt jól le lehet írni úgy, hogy két féle töltés van. Ezt elnevezték pozitívnak és negatívnak, de nevezhették volna kecskének és verébek is vagy kutyának és macskának vagy tűznek és víznek vagy bármi másnak. Csak így lettek elnevezve Franklin által. A lényeg az a mögöttes tartalom, amit ma a szavak jelentenek. Ugyanolyan töltések taszítják, különbözőek vonzzák egymást. Két pozitív taszítja egymást, ahogy két negatív töltés is. Egy negatív és egy pozitív pedig pont úgy vonza egymást, mint egy pozitív és egy negatív. Ezt jelenti az, hogy pozitív és negatív töltés. Matematikailag ez egy +/- előjelet jelent q előtt, ez okozza az egyenletekben a vonzást/taszítást.
2/7 anonim válasza:
Franklin is az által elképzelt hiány és többlet miatt nevezte el így ezeket.
3/7 ccaninventor válasza:
Ezt a kérdést feltettem én is kicsit másképp. Gondolom te sem ezeket a válaszokat vártad! Ha az elemi töltésre gondoltál (a fenti két válasz töltött TEST-ekre vonatkozik) a legjobb válasz amit én kaptam, hogy az: energiájuk energiaszintjükben különböznek.
4/7 anonim válasza:
Hármas ez elég nyilvánvaló, mivel az egyiknek negatív a másiknak meg pozitív a töltése. Semmi baj nincs az első két válasszal.
5/7 ccaninventor válasza:
Továbbra is fenntartom, hogy -,+ a töltött testekre vonatkozik , elektronhiány, -többlet. Tehát az ugyanolyan töltésű részecskéből pl. elektron több vagy kevesebb van. Míg az elektron és a proton között az energiaszint a különbség.
6/7 anonim válasza:
Szerintem Te ugyanarról a dologról beszélsz két külön módon. Az elektromos potenciális energia arányos a töltéssel, így persze hogy a különböző töltésű testeknek más az energiaszintje. A töltés az elemi részecskék egy másra vissza nem vezethető és megmaradó tulajdonsága. Mivel a barionos anyag ezekből az elemi részekből (tört elektromos töltésű kvarkok) + elektronokból épül fel, nyilvánvalóan továbbviszi azokat a tulajdonságokat, amelyeket az elemi részek is hordoznak. Így egy test is lehet pozitív és negatív töltésű. A pozitív és negatív között anyi a különbség, hogy másként reagálnak az elektromos térre, ellenkezően. Ettől még ez az elemi részecskék tulajdonsága. Ez egy állapothatározó, egy jellzője, tulajdonsága a részecskének.
7/7 ccaninventor válasza:
Köszi a válaszokat!
Számomra mégis van egy kis bibi ami miatt feltettem ezt a kérdést. Máshol már rákérdeztem . Ugyanakkora két mágnes (alak, méret) csak az egyik egy ferrit míg a másik 50-es neodínium. Két azonos pólust közelítem egymáshoz persze taszítják egymást. De 3-4 mm távolságból már vonzzák egymást, sőt össze is ragadnak! Mondhatnátok, hogy a neodínium átmágnesezi a ferritet. Ez a kísérlet vettette fel bennem a fenti kísérlet. Most meg mondhatnátok, hogy mi köze ennek a töltött elemi részecskékhez. Kipróbáltam ezt a mágneses hatást elektromos erőtérrel is. Azonos polaritás mellett csak az egyik jóval negatívabb volt. Ugyanaz történt mint a mágneses kísérletnél.
Na ezért nyitott még mindig számomra a kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!