Hogy jön ki a disszociáció fok?
Megvan a disszociációs állandon (kd) és megvan a kiindulási oldalon lévő anyagom koncetrációja.
Hogyan tudom ebből a 2 adatból kiszámolni a dissziciációs fokot ( alfá)?
Köszönöm
Fel kell írni a kiindulási, átalakult és egyensúlyi állapotokat megjelenő koncentrációkat. Egyensúlyi állapotban pedig az adott számításokat kell beírni az egyensúlyi egyenletbe. Ezt átrendezve megkapod a disszociációs fokot.
Van konkrét példa is? Létezik általános megoldás, de idő levezetnem.
Van konkét.
Van ecetsavam aminek a kd erteke 1.79x10-5.
A kiindulasi oldat konc. 0.1mol/dm3.
Hatarozzuk meg a ph-t es az alfat vagyis a disszc. fokot.
Terfogat nincs megadva gondolom vegetunk 1dm3.
Kemia tanar szerint ennyi adatbol ez megoldhato.
Ma lustát játszom, nem formázom meg... Ez a lényege:
K - kiindulási állapot
Á - átalakulás
E - egyensúlyi állapot
Mar kozben megkaptam osztalytarstol..
Kemi tanar szerint valami ertek mindig kicsi ogy felirhatjuk ugy hogy alfa= gyok alatt kd/c
Ez akkor igy valoban oke?
Koszonom amugy a segitaeged :-)
Nem szeretem ezeket az egyszerűsítéseket... Szubjektív a megítélése és nagyon el tud vinni. Nekem volt olyan vizsgám, amikor kézzel 4 tizedesjegy pontossággal számoltam egy feladatot, és nem jött ki az eredmény. De ha a számológép memóriáját használtam megjegyzésre, tökéletesen kijött.
Akkor jön ki ez a képlet, ha a "c-c*a" értékét megközelítőleg "c"-nek veszed, azaz:
c*(1-a)≈c
Ekkor így módosul az egyenlet:
K=(c*a)^2/c
c^2*a^2=Kc
c*a^2=K
a^2=K/c
a=(K/c)^(1/2)
Az egyszerűsítések nagyon jól jöttek 30-40 évvel ezelőtt, amikor még nem álltak rendelkezésre számológépek. Manapság már azonban igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!