Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Mi tartja a földön a sok vizet?

Mi tartja a földön a sok vizet?

Figyelt kérdés
Gyerekem követeli tőlem a tudományos választ arra, hogy ha a föld gömb alakú, akkor ami lefelé néz éppen víz, tehát pl a tenger,óceán, hogy marad a medrében?! Jöttem neki a gravitációval, de az kevés neki.

2016. dec. 4. 17:00
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

"" gravitáció nem lefelelé hat" - de igen, pont ez a lényeg. A lefele szó jelentése: a gravitáció irányába."

És ezt ki döntötte el? Mert nekem erről senki nem szólt. Én még úgy tanultam, hogy a lefele, felfele teljesen szubjektív.

2016. dec. 4. 18:35
 12/17 A kérdező kommentje:

Még annyi,hogy mi védi meg a földet ezektől az űrben lévő anyagoktól, hogy a légkörünkbe keveredjenek? Vagy ami a gravitációs mezőn belül van, az be is jön?

És köszönöm, hogy válaszoltok/tatok, én is örülök, hogy érdeklődik, csak én ehhez a témához kevés vagyok hogy felvilágosítsam,őmeg még ovis.

Hogy jön ide a hidrolízis?

Kifejtenéd?

2016. dec. 4. 21:04
 13/17 anonim ***** válasza:

Ha valamit bevonz a Föld gravitációs ereje az űrből, legyen az egy műhold, vagy meteorit, vagy bármi más, a légkör elérésekor a levegővel "ütközik" (előtte meg vákuum van, nincs légellenállás) és ez óriási mozgási energiát szabadít fel, amitől felizzik az anyag és súlytól - sebességől függően elég, vagy kisebb darabra hullva csapódik a földbe/vízbe.

A visszatérő űrhajóknak ezért fejlesztettek ki hőpajzsot, olyan anyaggal vonták be a leszállóegység külső részét, ami megvédi ettől őket.

2016. dec. 4. 21:34
 14/17 anonim ***** válasza:

Elsődlegesen a légkör védi a Földet az apró meteoritoktól. A légkörben a légellenállástól a meteorit mozgási energiája átalakul hővé, így az "porrá ég". De a becslések szerint évente párszáz darab meteorit így is eléri a felszínt.

A Hold azért is olyan "lukacsos", mivel légkör híján nincs ami elégesse a meteoritokat.

2016. dec. 4. 23:40
 15/17 anonim ***** válasza:
Nem, nem tudod, csak egy fontoskodó majom vagy, aki próbál okosnak tűnni. :D A feketelyukakat naptömeg millióiban vagy milliárdjaiban adják meg inkább, mintsem 10 felett, bár abban igazad van, hogy ez így van. De valóban, szintén jól mondod: ezek a számok nem egyenlők a végtelennel, de egy gyereknek nem biztos, hogy érdemes elmagyarázni, hogy végtelen-féle végtelen létezik, ezért egyszerűbb az általunk ismert legnagyobb tömeget idézőjelbe tenni és ezt mondani. Ha nem igaz, akkor meg cáfolj meg észérvekkel. Fontoskodó majom...
2016. dec. 5. 10:23
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

" Nem, nem tudod, csak egy fontoskodó majom vagy, aki próbál okosnak tűnni. :D"

Ööö, nem. Arra ott a fizikusi diplomám.

"A feketelyukakat naptömeg millióiban vagy milliárdjaiban adják meg inkább, mintsem 10 felett, bár abban igazad van, hogy ez így van."

A legkisebb ismert fekelyuk úgy 4 naptömeg körül lehet. Sok van, ami 10-1000 naptömeg között van, vagy helyesebb inkább nagyságrendben beszélni és azt mondani, hogy 10-10^4 nagyságrendben van. A ritkábbak lesznek az általad említett galaxismagokban lévő szupernehéz fekete lyukak. Ezt nem túl nehéz belátni, hiszen a galaxisok közepén jobb esetben csak egy szupernehéz fekelyuk van, viszont magában a galaxisban, ahol van vagy 200 milliárd csillag - így fekete lyukká válás lehetőség - némileg több fekete lyuk lesz, amely tömege kisebb.

" De valóban, szintén jól mondod: ezek a számok nem egyenlők a végtelennel, de egy gyereknek nem biztos, hogy érdemes elmagyarázni, hogy végtelen-féle végtelen létezik, ezért egyszerűbb az általunk ismert legnagyobb tömeget idézőjelbe tenni és ezt mondani."

Egyáltalán NEM kellett volna egy ilyen egyszerü kérdéshez fekete lyukat keverni, de te meg akartad mutatni, hogy milyen jujj de okos vagy. Ezzel végül inkább járattad le magadat. Legközelebb majd gondolkozol, talán.

"Ha nem igaz, akkor meg cáfolj meg észérvekkel. Fontoskodó majom..."

Folyamatosan ezt teszem. :-) Teszem hozzá, a személyeskedéssel is csak magadat járatod le.

2016. dec. 5. 12:03
 17/17 anonim ***** válasza:
Igen, lejárattam magam, mert szerinted nem kellett volna idekeverni a feketelyukakat. Szánalmas, hogy már mindenkinek adnak fizikadiplomát. Mondjuk sokat nem ér, de akkor is.
2016. dec. 5. 14:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!