Milyen gyorsan végezne a DNS veszteség?
Elméleti kérdés: Tegyük fel, hogy egy ember minden egyes sejtéből eltűnik a teljes DNS állománya (hogy hogyan az most mindegy).
Milyen gyorsan halna meg? Milyen tünetei lennének?
Szerintem a sejtek DNS-e folyamatosan részt vesz a sejt anyagcseréjében, annak szabályzásában.
Szóval a komplett eltűnése szerintem szinte AZONNAL összedönti a sejt működését. Amint a már előállított működési enzimek, vegyületek elfogynak, a sejt-anyagcsere leáll.
Vagyis a hatása szerintem is az lenne, mint egy sugárfertőzésnek, csak ebből annak a dózisnak, ami maximum órák alatt öl.
Ugye itt nem fehérje szintézis gátlásról beszélünk, hanem az eggyel korábbi lépés, az mRNS szintézis gátlásról. (Jó, persze, akkor fehérje se lesz, csak a még létező mRNS-ek tudnak transzlálódni, amíg léteznek). Ettől még a májnak valban nem jó, ha nem tud fehérjét szintetizálni, de érdemes hozzászokni ahhoz, hogy fehérjeszintézis gétlásnak azt nevezzük (és csak azt), amikor a fehérje szintetizáló mechanizmust, tehát végülis a riboszómát gátoljuk. (Érted, ez olyan mintha azt mondanád, hogy a halál oka az hogy nem jutott oxigén az áldozat agyába, pedig igazából tüdőn lőtték. Az előbbi is igaz, de szeretjük a konkrét pontot megnevezni.)
Azt hogy apoptoltikus szer onnan tudom, hogy elolvastam.
Amúgy egy halom DNS ellnőrző fehérje van, ami elindítja az apoptózist ha gond van, márpedig az mRNS szintézis gátlása egyértelműen DNS-sérülés szignál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!