Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen gyorsan végezne a DNS...

Milyen gyorsan végezne a DNS veszteség?

Figyelt kérdés

Elméleti kérdés: Tegyük fel, hogy egy ember minden egyes sejtéből eltűnik a teljes DNS állománya (hogy hogyan az most mindegy).

Milyen gyorsan halna meg? Milyen tünetei lennének?

2016. nov. 15. 13:22
 1/9 Jack the Ripper ***** válasza:
100%
Hát a mortalitás idejét nehéz lenne megtippelni, szerintem napok vagy hetek kérdése lenne. A tünetek meg valószínűleg a sugárbetegségre emlékeztetnének.
2016. nov. 15. 13:50
 2/9 hollófernyiges ***** válasza:
100%
Olyan néhány órán belülre saccolom, ahogy a sejtjeid enzimjei elfogynának és és nem lenne ingerületvezetés, hormonra reagálás, energiatermelés.
2016. nov. 15. 14:15
 3/9 Wadmalac ***** válasza:
100%

Szerintem a sejtek DNS-e folyamatosan részt vesz a sejt anyagcseréjében, annak szabályzásában.

Szóval a komplett eltűnése szerintem szinte AZONNAL összedönti a sejt működését. Amint a már előállított működési enzimek, vegyületek elfogynak, a sejt-anyagcsere leáll.

Vagyis a hatása szerintem is az lenne, mint egy sugárfertőzésnek, csak ebből annak a dózisnak, ami maximum órák alatt öl.

2016. nov. 15. 14:22
 4/9 Wadmalac ***** válasza:
58%
hollófernyiges: pacsi. Vagy lassan írtam ,vagy vak vagyok. :D
2016. nov. 15. 14:23
 5/9 hollófernyiges ***** válasza:
100%
Pl. a hormonok (és most ne a tesztoszteronra gondolj, hanem a vércukrot szabályozó inzulinra meg glukagonra) élettartama a vérben néhány perc, ha nincs utánpótlás, nagyon hamar beájulsz.
2016. nov. 15. 15:32
 6/9 Jack the Ripper ***** válasza:
Hát igen, jobban belegondolva túl hosszú időt szabtam meg. De hollófernyiges válaszára reagálva, nem ájulnál olyan hamar, inzulin és glukagon hiány miatt. A kettőből nyilván az inzulin lenne problémásabb. De az agy neuronjai és gliái inzulin nélkül is képesek glükózfelvételre. Hiperglikémiás állapot (és a miatta fellépő ájulás) pedig hosszú órák alatt alakul ki. Mindent összevetve, még így is saccper egy napot jósolnék. Persze lehet, hogy tévedek, mert ez elég akadémikus kérdés.
2016. nov. 15. 23:00
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
Az kerdest szerintem a legjobban a transzkripcio gatloszerek hatasa kozeliti (ami leallitja a DNS-rol RNS szintezist, ezaltal olyan mintha a DNS ott se lenne). Az ilyen szerek apoptozist indukalnak es eleg eros mergek, ezek koze tartozik pl a gyilkos galoca merge is. Erdemes eszrevenni, hogy a gyolkos galocabol nem kell annyit megenni, hogy minden sejtben lealljon a transzkripcio, es megis nehany napon belul meghalunk. Ha sikerulne annyit bevenni, hogy _tenyleg_ minden sejtben megszunjon a transzkripcio, akkor szerintem nagyon gyorsan kritikus mennyisegu sejt kezdene apoptozisba (ide ertve sziv- es tudosejteket pl). Az apoptozis eleg gyors folyamat, akar 10 percen belul beindul es a kovetkezo 10-20 percben a sejt teljesen mukodeskeptelenne valik, vagyis azt gondolom, hogy a DNS teljes kiiktatasa utan maximum fel oran belul meghalnank. De az tuti hogy az eletunk legkeservesebb fel oraja lenne.
2016. nov. 16. 16:37
 8/9 A kérdező kommentje:
Utolsó: Az amatoxin mérgezés tudtommal leginább a májat érinti. Nyilván azért, mert a májkapuéren keresztül a máj kapja először a felszívott mérgeket. Ugyanakkor a májsejtek különösen érzékenyek a fehérjeszintézis gátlásra. Azt honnan tudod egyébként hogy apoptotikusan pusztulnak el? Nem csak sima nekrózis áldozatai lesznek? A többi sejt is ugyan így reagál feh. szint. gátlása esetén?
2016. nov. 16. 18:49
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Ugye itt nem fehérje szintézis gátlásról beszélünk, hanem az eggyel korábbi lépés, az mRNS szintézis gátlásról. (Jó, persze, akkor fehérje se lesz, csak a még létező mRNS-ek tudnak transzlálódni, amíg léteznek). Ettől még a májnak valban nem jó, ha nem tud fehérjét szintetizálni, de érdemes hozzászokni ahhoz, hogy fehérjeszintézis gétlásnak azt nevezzük (és csak azt), amikor a fehérje szintetizáló mechanizmust, tehát végülis a riboszómát gátoljuk. (Érted, ez olyan mintha azt mondanád, hogy a halál oka az hogy nem jutott oxigén az áldozat agyába, pedig igazából tüdőn lőtték. Az előbbi is igaz, de szeretjük a konkrét pontot megnevezni.)

Azt hogy apoptoltikus szer onnan tudom, hogy elolvastam.

[link]

Amúgy egy halom DNS ellnőrző fehérje van, ami elindítja az apoptózist ha gond van, márpedig az mRNS szintézis gátlása egyértelműen DNS-sérülés szignál.

2016. nov. 16. 22:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!