Miért hívják a földet földnek?
A bolygó neve Föld.
A talajtakaró neve (amibe virágot ültetünk) föld.
Szóval mi is pontosan a kérdés?
#1es: ami latinul "föld"et jelent, tehát megint ugyanott vagy, ahonnan elindultál. :p
Megpróbáltad elvakítani a kérdezőt, ej, ej!
Hallottam egy állítást, nem tudom igaz-e, hogy sok nép neve saját magára egyszerűen "embert" jelent. Ez az egyszerűség jelen van minden elnevesésben: Kovács, Faludi, Szigethalom, stb.
De visszatérve: hogy lehet, hogy a Föld bolygó neve majd minden nyelvben "föld"et jelent, és ráadásul ezek jórészt egymástól függetlenül alakultak ki?
Szerintem a magyarázat egyszerűbb, mint amilyennek tűnik.
Először is, a legtöbb nyelv rendelkezik egy olyan szóval is, ami "világ"ot jelent. (A magyar elnevezés a "fény"ből jön; sok nyelven a "minden" szóval van kapcsolatban, mint nálunk a "mindenség".)
Ezt azonban már a kezdeti emberek is felosztották:
a FÖLDre, azaz a szárazföldre, az égre, és az óceánra. Különböző mitológiákban ehhez még más helyek, mondjuk alvilágok, is kapcsolódnak.
Szerintem elég nyilvánvaló, hogy ha az alattad lévő dolog a "föld", de a fölötted lévő égi jelenségek (csillagok és bolygók) az "ég" részét alkotják, akkor ahogyan a csillagászatról való tudásunk fejlődik, és megértjük, hogy az alattunk lévő "föld" is csak egy bolygó, akkor a korábbi elnevezés azzal fog azonosulni.
Lehetett volna egy általános fantázianeve is akár. A hold is egy hold, és kész. Bezzeg a többi bolygónak tudtak adni normális nevet (bár ehhez kellett némi mitológia és történelem is), a holdjaiknak szintén.
A mars miért nem vörös kőzet? A jupiter miért nem narancs gázbolygó és így tovább? Vagy pl. ott a Gliese 581, szép hangzású neve van, még ha szám is van benne.
Az Univerzumnak sincs külön neve, pl. "Khermernalia". Az, amiből csak egy van, mikor elnevezik, nem fog ilyen külön "szép" nevet kapni, hanem technikai megnevezés lesz rá.
A föld, amin állunk, a föld, amin vagyunk.
Uni versum = Egy mondat (utalva rá, hogy a kifejezés keletkezése idején általánosan elfogadott világkép szerint Isten beszéddel hozta létre azt).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!