Mennyire normális vagy egészséges az, hogy tetszés szerint ki-be tudom dugítani a fülemet, és csinálom is?
Ugye a kidugításnál, ha jól tudom, az történik, hogy az ember megnyitja a garatot a középfüllel összekötő kürtőt, és levegőt fújva be kiegyenlíti a légnyomáskülönbséget. Na, ez az, amit én visszafelé is meg tudok csinálni. Megtanultam megnyitni ezt a kürtőt, és ilyenkor hirtelen beszívva a levegőt, vákuumot hozok létre a középfülben, amitől az eldugul. Ez pedig azért hasznos, mert akaratlagosan tompítani tudom a beérkező zajokat. Ezt mára már ösztönszerűvé fejlesztettem, tehát, ha hirtelen zajinger ér, pl. elmegy egy szirénázó mentőautó, akkor azonnal direkt bedugítom, de van, hogy órákig ebben az állapotban tartom, ha pl. koncerten vagyok.
Gyerekkoromban persze, amikor ezt kitaláltam, fogalmam sem volt a dolog fiziológiai hátteréről. Ezért gondolkodtam el: tulajdonképpen egészséges ez? Árthatok vele magamnak? Különösen egy több órás koncert, vagy szórakozóhelyen levés után merül fel bennem a kérdés.
Jól megfogalmaztad, én ezt Sosem tudtam megértetni a "halandókkal".
Kidugításnál a hangok olyanok, mintha vízben volnék.
"És ugye azzal is tisztában vagy, eközben mi történik a végtelenül finom hallóidegekkel?"
Nem, fogalmam sincs, mi történik velük. Hiszen éppen ezért írtam ki ezt a kérdést. Legszívesebben egy fül-orr-gégészt kérdeznék erről, de azzal gondolom nem lehet bemenni TB-s rendelésre, hogy "kíváncsi vagyok, mi az élettani hatása annak, mikor ki-be dugítom a fülem."
Maradjunk annyiban, hogy ez a cselekvés nem normális (elismerem, lehet érdekes), nincs élettani célja, csak egy lehetőség, amire te ráéreztél és begyakoroltad. A természetben pedig, ami nem normális (nem felel meg a természet szabályainak), az ilyen olyan formában káros.
Nem kell az élettani hatást pontosan ismerni ahhoz, hogy valamiről tudjuk: nem jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!