Miért láttam egy kijelzőt jobban vibrálni oldalnézetből, mint szemből?
Figyelt kérdés
Villamoson utaztam, egy boltnál volt egy nagy pontmátrixos kijelző, amin mozgó szöveg volt. Ismerem azt a módszert, amivel az ilyen kijelzők működnek. Csak az volt furcsa, hogy amikor még távol voltunk, akkor nagyon feltűnő volt a villogás, mintha nagyon alacsony frekvencián működne, de amikor szemből néztem, szinte teljesen folyamatosnak látszott. Nyilván nem a villogás gyorsasága változott. De akkor miért láttam így? A távolság számít, vagy a kis pontlámpáknak van olyan tulajdonsága, hogy az oldaluknál más fényt bocsát ki?2016. szept. 26. 17:21
1/4 anonim 

válasza:

Mert a szem közepén lévő csapok inkább az éleslátásért és a színekért felelősek, a perifériás látásban részt vevő pálcikák pedig a fényerő változásokra, mozgásokra sokkal érzékenyebbek.
2/4 A kérdező kommentje:
Emlékeim szerint a szemem közepével néztem a táblát akkor is, amikor a villamost még nem volt közvetlenül a tábla előtt. Azt néha én is érzékeltem, hogy ha oldalra fordulva nézem a TV-t, akkor jobban érzékelhető a villogás. De mivel itt nagyon feltűnt, hogy erősen villog, a figyelmem, és így a tekintetem is ráirányult. Ezen kívül lehet más magyarázat?
2016. szept. 26. 21:07
3/4 Wadmalac 

válasza:

Nincs. Tényleg ez az ok. A perifériás látás érzékenyebb a fényerőváltozásokra, mozgásra, vibrálásra.
De ez a perifériás érzékenység nem feltétlenül csak a szemed sarkából látható területet jelenti, a látótér egészén, középtől kifelé egyre érzékenyebben jelen van. És személyenként is eltér az érzékenysége, valamint az is, hogy milyen frekvencia alatt lesz igazán érzékeny.
4/4 A kérdező kommentje:
Akkor köszi a válaszokat!
2016. szept. 27. 16:35
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!