Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lehet ilyen DNS tesztet...

Lehet ilyen DNS tesztet csinálni mint ebben a videóban?

2016. szept. 15. 17:18
 1/3 anonim ***** válasza:
2016. szept. 15. 17:44
 2/3 2*Sü ***** válasza:

Lehet, csak itt megint – valószínű szándékosan – össze van mosva két egymástól teljesen különböző dolog.

És akkor lehet, hogy kicsit offtopic leszek, ez kevésbé természettudományos, mint inkább társadalmi kérdés…

Ahogy az első válaszában beidézett cikkben van, a beszélt nyelv, a nyelvi rokonság az teljesen eltérhet a genetikai rokonságtól.

A genetikai rokonság meg teljesen eltérhet az identitástudattól, hogy milyen értékrendbe, világképbe, kulturális közegbe születtél bele, és élsz ezek szerint.

nyelvrokonság ≠ genetikai rokonság ≠ kulturális rokonság

Pl. az egyik nagymamám cseh, de a családfakutatásunk szerint voltak a felmenőink között jópár generációt visszalépve oláh cigányok. Ettől én kulturális szempontból nem lettem 1/4 részben cseh, és kis mértékben roma. 100%-ig a magyar kultúrába nőttem bele, ez határozta meg a világképem, értékrendem fejlődését. Nem ismerem különösképpen a cseh történelmet, irodalmat, ételeket, ünnepeket, szokásokat, közmondásokat, nem jobban, mint bárki más, amit mondjuk iskolában megtanultunk, vagy amit az ember ottjártában, róla olvasva megtudhat. Nem ismertem a cigány kultúrát, szokásokat, egyéb kulturális elemeket jobban, mint bárki más. (Tizenévesen, felnőttként részben a néptáncos múltam, régen egy cigány barátomnak köszönhetően nagyobb rálátásom nyílt erre, de már nem úgy hatott a világképemre, mintha abban nőttem volna fel 10 éves koromig.)

A sztereotip kulturális ellentétek egyrészt sztereotipak, tehát nem mindenkire igazak, de mindig van valamiféle alapjuk. Másrészt kulturális ellentétek, ami meg teljesen független a genetikától, meg az őseidtől át nem vett identitástól, kultúrától. Ha nekem bajom van úgy általában a pirézekkel – [link] –, mert mondjuk 10 pirézből 1 ellopja a járdaköveket, akkor ez sztereotip kép, hiszen a többségük nem teszi. Viszont mégis összefügg a pirézség kultúrájával, ha a járdaköveket ellopók 60%-a piréz, holott a népességnek csak 2%-át teszik ki. De attól még ez a vélt, vagy valós – ki-ki ítélje meg ezt magában – kulturális gyökereket sem nélkülöző hátterű konfliktus nem lesz kisebb, ha történetesen kiderül, hogy a öt dédszülőm is piréz családból származik.

2016. szept. 16. 00:19
 3/3 Sunshinedoll ***** válasza:
DNS teszt alapján azt tudják megmondani, hogy az őseid kb milyen utat jártak be a világon, hol éltek, hol időztek stb. Egy DNS teszt sem fogja neked megmondani, hogy te 12,3%-ban francia vagy, mert ilyen nincs.
2016. szept. 16. 13:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!