Mi oldja a vas-kloridot?
"Elvileg vas-kloridnak kéne lennie. Sósav és vas reakciójából keletkezett."
Hát igen. Sajnos az elvek és a gyakorlat a valóság más és más arcai. Ha sósav reagál vassal, akkor a keletkezett vas(II)klorid oldat majdnem színtelen annyira halványzöld.
Az oldatból a vasklorid tetrahidrátot tudod kikristályosítani, az pedig így néz ki : [link]
Neked milyen színű a szennyeződés a lombikon?
Fogadjunk nem zöld. :-)
Bingó!
Négyes nyert, neki fogadása volt rá, hogy nem zöld, és igaza lett!
Négyes voltam, és az a véleményem, hogy a lombikon eredetileg meglévő szennyeződéssel reagált a sósavnak a szennyeződése. Nem bocsátkoznék találgatásokba, hogy mi is lehet...
Én a mechanikai tisztítás, súrolás híve vagyok.
Ha a kémcső-mosó kefe nem fér bele, akkor keress olyan aprószemű sódert, amit könnyen bele tudsz bűvölni és kb. egytized részéig töltsd meg a lombikot sóderrel. Adjál hozzá annyi vizet, hogy a sódert pár mm vastagságban ellepje. Dugd be a lombikot, vagy a kezeddel fogd be a száját, és erőteljes rázással addig rázd, míg a sóderszemcsék le nem csiszolják a szennyeződést a lombik faláról. [Habzó tisztítószert ne tegyél bele, mert a képződő hab akadályoz a súrolásban.]
Kitartás! Lehet, hogy fél perc alatt lejön, de lehet, hogy 10 percig is rázni kell, de teljesen tiszta lesz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!