Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen ásvány lehet? Üveget...

Milyen ásvány lehet? Üveget jól karcolja, próbáltam acéllal szikrája nem volt, mágneses tű nem reagál rá. A reszelő, a csiszolópapír hatástalan. Még nem mértem sűrűséget, de elég nehéznek érzem a méretéhez képest. A hozott sóderben találtam.

Figyelt kérdés
Http://www.fischle.hu/tar/kavics/IMGP9132. JPG

2016. aug. 6. 09:14
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
obszidián
2016. aug. 6. 16:54
 12/17 A kérdező kommentje:
Bocs 10-es. Nem pontoztam le, csak elfelejtettem fel, kimaradt. Elnézést.
2016. aug. 6. 18:24
 13/17 A kérdező kommentje:
10-es. Nem grafit. Áttetsző sárga a belseje, először ránézésre azt hittem borostyán, olyan. A fényképet kinagyítva ez látszik is valamennyire, habár a gépemnek nincs olyan jó szeme. :) Nehéz, de biztos, ami biztos, a sópróbát is megcsináltam. 11-es, nem is obszidián, olyanom van, nem is egy kisebb, nagyobb darab. 8-as, nem is kvarc. Van az is többféle is, de sem tapintásra, sem hőmérsékletváltozásra nem úgy viselkedik, mint a kvarcok, azt is ellenőriztem. 7-es, szilikátfélére én is gondoltam. még nem kizárt az sem, a keményebb fajtából, mert könnyedén karcolja az üveget. Tapintása egyébként selymes,hűvösebb, mint pl. a borostyáné, de nem kőérzete van. Szaglásra sem a kvarcra jellemző hidegebb illata van, még egy kicsit mintha gyantás illata lenne, de lehet ez csak képzet, mert az öngyújtó lángra nem reagált, de nem is lett tűzforró, mint a kövek. Csak ez alapján valóban lehet szénalapú is. Közelről szemügyre véve a szerkezete lapszerűnek tűnik,borostyánszerűen áttetsző, ahol nincs a külső szennyezett réteg rajta. Erős ütögetésre inkább porszerűen törik, nem nagyon kockáztatom. Igyekszem sűrűséget megmérni, akkor közelebb leszünk. :) Minden hozzászólást megköszönök, mert ha nem is az, akadhat olyan tipp, amire nem gondoltam.
2016. aug. 6. 18:48
 14/17 A kérdező kommentje:
3-as, 10-es. A grafithatásban viszont igaza van, a külső vékony kéreg nekem is grafittal szennyezettnek tűnik. A fenekén egy csíkban erőteljesebben látszik egy grafitszerű réteg és az az első kép, gondolom azt látta először.
2016. aug. 6. 19:06
 15/17 anonim ***** válasza:

Igen #3 Válaszadó a grafitért kaptad a pirospacsikat. A grafit kifejezetten lágy ásvány.

Én obszidiánra tippeltem (kagylós törés, és áttetsző ). Nem voltam biztos, inkább nem nyögtem be semmit.

2016. aug. 6. 22:49
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Füstkvarc

(nem olvastam el a többi válaszolót)

2016. aug. 7. 13:07
 17/17 anonim válasza:
Hello! Én is valamilyen opálra vagy obszidiánra voksolnék keménysége, kagylós törése alapján!
2016. szept. 10. 17:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!