Hogy lehetnek a tengerek, óceánok 30-40% sótartalmúak? Beleszámolják a bennük lévő szilárd sótömböket is? A bükkszéki Salvus gyógyvíz hány % sótartalmú?
A telített sóoldat 26%-os, nem tud több só feloldódni. Ott marad szilárd formában a vízben.
Mit tudtok erről?
Interneten találtam az alábbiakat:
A Holt-tenger sótartalma eléri a 28%-ot.
A parajdi sósfürdő literenként 220g sót tartalmaz, akárcsak a Holt-tenger.
Itt van néhány link:
Egyéb oldalt nem találtam most ezekről. De vhol 41%-ot is olvastam.
Akk az oldatlan só is beleszámít.
Igen a 3,5 %-ról tudok, csak ezt az információt nem tudtam hova tenni.
Gondolkoztam azon is, hogy az ezreléket akar jelenteni, csak elrontották, vagy én olvastam félre, de az az oldal nem lett meg még egyszer.
Köszönöm szépen a válaszaitokat!
Akkor tisztázzunk pár dolgot, mert már összevissza volt szó mindenről.
Az igaz, hogy a tengerek oldott sótartalma átlagosan nagyjából 3,5% (azaz 35 ezrelék, általában így adják meg). Ugyanakkor a kérdésben a Holt-tengerről volt szó, ami, mint a 7. válaszoló is leírta, én csak megerősíteni tudom), nem tenger, hanem tó (csak nevében tenger, illetve eredetileg kapcsolatban állat a világtengerrel).
A Holt-tengernek viszont valóban 34% (százalék!) körül van az oldott sótartalma. Tehát ez csak a vízben oldott sót jelenti (a szilárd anyag mennyiségét elég nehéz koncentrációként értelmezni, meg értelmetlen is).
És, mint korábban is írtam, azért lehet ekkora a sókoncentráció a Holt-tengerben, mert az oldott só nem csak konyhasóból (NaCl-ből) áll.
Igen, a tengerekről nem találtam infót.
De akkor most már értem, hogy lehet 26 %-nál nagyobb a sótartalma a különböző vizeknek. A Himalája sóban is van sok egyéb összetevő, meg a parajdiban is, nem csak tiszta só, azért különböző színűek (bordós rózsaszín, sötétebb-világosabb szürke). A Halit só a legtisztább, úgy tudom. Átlátszó és fehék kombináció.
Köszönöm, hogy válaszoltatok!
Telített NaCl oldat töménysége 35,9 g / 100ml (25C foknál).
Halit kősónak, mint ásványnak a tudományos megnevezése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!