A hidrogén-peroxid lebomlik magától, avagy hogy takarítsam ki az edényemből?
Bringázáshoz használok egy kulacsot, de egy ideje benne maradt valamilyen italnak a szaga, akárhogy mostam, nem jött ki. Gondoltam, egy kis 30m%-os H2O2-vel megküldöm, ha jól tudom, ez a sterilizálás egy folyamata.
A szag maradt, szóval valószínűleg keveset használtam, vagy nem elég ideig hagytam bent, viszont érdekelne, hogy mit csináljak a kulaccsal, mielőtt újra innék belőle? Eddig csak meleg vízzel öblítettem ki.
Szerintem legalább olyan bomlékony mint a szénsav.
Kirakod a napra melegedni szerintem alig lesz nyoma. Főleg az első komment utasításait követve. (persze a tökéletes eltüntetés az lenne, ha meggyújtanád de ezt a műanyag palackka nem bírná) De ellenőrzésnek egy szikra próba lehet nem árt
Elég vízzel átöblíteni, a hidrogén-peroxid rendkívül bomlékony, magától meggyulladni pedig nem fog.
A kulacsoddal megpróbálhatnád, hogy aktív szenet teszel bele, vízzel felöntöd, aztán néhány napig úgy hagyod, időnként felrázod. Végül kimosod. Lehet, hogy ez segít.
Sajnos a műanyag kulacsod belső fala a hidrogén peroxidot - ahogy a különböző illatmolekulákat is - képes adszorbeálni a felületén. Többszöri hideg-vizes átöblítés hatására emiatt nem tűnik el az idegen illat a kulacsból.
Én vízforralóban fővő vizet állítanék elő, és vagy 8-10 alkalommal színültig tölteném lobogó vízzel a kulacsot, majd néhány perc múlva kiönteném a vizet belőle és megismételném...
Nem csak a hidrogén peroxid maradványai, de a régi szag is eltűnne belőle!
A tömény hidrogén peroxidhoz amúgy a bomlását csökkentő (a fémionokat megkötő komplexeket) adalékokat adnak.
Máskor az idegen kulacs-szag miatt egy tölcséren keresztül tölts egy evőkanál szódabikarbónát a kulacsba, majd öntsd fel fővő vízzel, és hagyd kihűlni. Utána a bikarbónát kiöblítendő ha még 2-3 alkalommal átöblíted fővő vízzel, teljesen szagmentes lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!