Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » A higany mennyire és miben...

A higany mennyire és miben káros az emberi szervezetre? (fogászati baleset)

Figyelt kérdés
Szóval, ma cseréltek amalgán tömést és a fogász, hát tett magasról a munkájára és gőzelhívót sem használt, így amikor kifurta a tömést sok darab letört amiket lenyelhettem, és gőz is szabadult föl, mennyire káros ez? 18/F.
2016. júl. 14. 16:37
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
De ha annyira nem hagy nyugodni, menj el a hapázidokidhoz, kérj beutalót vérvételre. Ne általánosra, asszem van vmi kifejezetten ilyen esetekre?
2016. júl. 15. 13:08
 12/15 anonim ***** válasza:
Meg egy kérés: ne az antalvaliról meg a bioenergeti oldalról, meg társaikról tájékozódj. (Nem mintha feltételezném, csak általában pont ezek miatt stresszelnek mindenen az emberek, közben meg egy értelmes cikket nem láttam tőlük.)
2016. júl. 15. 13:12
 13/15 A kérdező kommentje:
Fogok kérni beutalót de nem hiszem hogy a lerakódott amalgámot ki tudja mutatni.
2016. júl. 15. 14:53
 14/15 2*Sü ***** válasza:
100%

De most komolyan. Te nem tanultál kémiát?

> Eléggé aggódok, mert 50% a higany

A konyhasónak – NaCl – is az 50% klór. Ha klór molekuláról lenne szó – Cl₂ –, akkor az egy rendkívül mérgező gáz. NaCl formájában meg a szervezet számára szükséges anyag. Vagy ott van a cukor. Miből áll? Szénből, hidrogénből és oxigénből. Cukrot ehetsz kanálszámra, maximum elhízol, vagy káros a fogaidra, de az is csak hosszútávon. Az etil-alkohol ugyanúgy szénből, hidrogénből, oxigénből áll, ami már egy gyenge idegméreg, módosítja az agyműködést – ezért szoktuk inni –, elég nagy dózis esetén halálos lehet. A metil-alkohol is ugyanezekből áll, de jóval erősebb idegméreg, jóval kevesebbet kell fogyasztani, hogy meghalj, vagy jobb esetben megvakulj.

Van ugye az atom. Némelyik nagyon ritkán fordul elő önálló atomként, általában molekulákat képez vagy ugyanolyan atomokkal, vagy más atomokkal. Némelyik fémként lelhető fel leginkább, de lehet ötvözet, molekula része is. Ami mérgező az a higany, mint tiszta fém. Nem a higany atom önmagában, hanem az a formája, amit tiszta fémként alkot. Ha a higany más fémekkel van ötvözve, vagy más atomokkal áll össze molekulává, az egészen más tulajdonságú anyagot alkot, más lesz a színe, a vezetőképessége, a halmazállapota, stb… Ilyen módon más lesz az élettani hatása is.

A higany tiszta fémként rendkívül mérgező. Más fémekkel ötvözve meg ártalmatlan.

Gondolj bele. A fogadban ott az amalgámtömés. A nyál elég erős oldószer, mégsem oldja ki a fogadból a tömést. Azt az ételt eszed, amit az amalgámtöméseddel megrágsz. Simán előfordulhat valakivel, hogy evés közben kiesik a fogtömése, és lenyeli. Szerinted alkalmaznák a fogászatban az amalgámot, ha ennek bármiféle egészségügyi kockázata lenne?

2016. júl. 15. 18:07
 15/15 A kérdező kommentje:
Sü, megnyugtattál, én voltam a buta, nagyon szépen köszönöm a fáradozásod! :) Végülis tényleg, mert még a sóban is van kálium, amivel a profi gyilkosok ölnek, és hát...szeretem a sót, mégsincsenek szívbajaim. :D
2016. júl. 15. 18:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!