Mi lehetett az amit láttam kint ma az égbolton?
Nem vagyok csillagász meg ilyenek de szeretem nézni az égboltot ma este is kimentem pont láttam ahogyan két műhold halad ellenkező Iránba egyik a göncölszekérrel úgymond párhuzamosan haladt ezeket néztem és aztán azt láttam hogy hirtelen felvillant egy pont egy elég fényes pont a többi csillag hoz képest jóval nagyobb volt de nem mozdult 1-2 másodpercig volt látható és eltűnt utána néztem még pár percet de semmi lehetett egy hullócsillag amim pont meregessen haladt a föld felé? csak mert eddig még ilyet nem láttam hullócsillagot meg elég sokat de nem nagyon hasonlított :D
a képen a piros nyíl a műhold iránya a kék pötty pedig a pont ahol kb láttam a felvillanást.
Az is műhold lehetett, Iridium műhold. Amit láttál az az úgynevezett Irídium fler, vagy magyarul Irídium villanás.
"Az Iridium-flereket vagy Iridium-felvillanásokat a műholdak okozzák, ilyenkor a fényességük hirtelen rövid időre többszörösére megnő. A felvillanások olyankor keletkeznek, mikor a műholdak a Nap vagy Hold fényét tükrözik a Földre a napcellákkal (napelemekkel) vagy távközlési antennáikkal. A flerek elérhetik a -9 magnitúdós fényességet is, ami 1000-szer fényesebb a Szíriusznál, az éjszakai égbolt legfényesebb csillagánál.
A flerek helyét és idejét az interneten lévő programokkal is ki lehet számíttatni."
Idézet a wikiből.
dellfil
Egy geostacionárius műhold irtó messze van ahhoz, hogy szabad szemmel lássuk, akármilyen felületén is csillog a napfény. Nem lehetetlen, de nem fog sokkal jobban ragyogni, mint a szabad szemes fényességhatár.
Az Iridium flereket pedig aránylag alacsonyan keringő műholdak produkálják, amik pár másodperc alatt is jól kivehetően mozognak a csillagokhoz képest.
Én nem tartom kizártnak, amit a kérdező írt, hogy egy felé tartó meteor volt. Azt kellene megnézni, esetleg van-e most olyan aktuális meteorraj, aminek a radiánsa épp azon a ponton van-e.
Pl. [link]
Én hirtelen ezt találtam:
"Typically the satellite will be in the mag. +11 to +14 range (or dimmer), but brightening by several magnitudes when the geometry is favourable (around mag. +5 to +6 is not untypical). One satellite is reported to have briefly been visible to the naked eye at mag. +3 !"
De nem vitaalapnak szánom, csak épp ráértem. :))
Amúgy tény, hogy nagyon kicsi az esélye egy felé zuhanó meteornak. Meg ez sem teljesen tiszta:
"egy elég fényes pont a többi csillag hoz képest jóval nagyobb volt"
Geostac. műhold az égi egyenlítő környékén fog látszani, Európából nézve a perspektíva miatt kicsit alatta. Ha a Göncölszekér környékén volt, akkor ez kizárva.
De simán lehetett valami más pályán keringő műhold, aminek egy visszaverő része, pl, napelemtábla épp csak egy pillanatra irányította feléd a napfényt. Ezért nem láttad "végigmenni" az égbolton. A pont szembejövő meteor majdnem olyan ritka, mint a lottóötös.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!