1.5kg jég felolvasztásához szükséges hőmennyiség?
Ha szigetelt a szoba, akkor fel tudod írni, hogy a jég felvett hőmennyisége egyenlő a szoba által átadott hőmennyiséggel.
- Jég
Ha a jég pont 0 Celsius fokos, akkor mondhatod, hogy az általa felvett hő csakis a jég megolvasztására fordítódik. Ezesetben ki kell keresni, hogy mennyi a jég olvadáshője, és a tömegével beszorozni, és megkapod, hogy mennyi hőt vesz fel. Ha nem 0 fokos, hanem kisebb, akkor azt is ki kell számolni, hogy mennyi hő kell a jég 0 fokra való emeléséhez (fajlagos hőkapacitás).
- Szoba levegője
Ehhez szükséged lesz a termodinamika első főtételére. Meg kell határozni, hogy mennyi a szoba levegőjének energiája, majd ha a jég felvett hőjét behelyettesíted a képletbe (a munka az nulla), ki tudod fejezni, hogy mennyi lett a szoba hőmérséklete.
Igyekeztem csak az elméletet leírni, hogy ne adjak pontos megoldást. Persze én sem számoltam ki, így nem vagyok biztos benne, hogy mindent figyelembe vettem, de kezdésnek lehetne így indulni.
Remélem segítettem! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!