Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » PET előforma szerintetek...

Advance kérdése:

PET előforma szerintetek mekkora nyomást visel el?

Figyelt kérdés
[link]
2016. jún. 16. 23:52
 1/5 anonim ***** válasza:
Számszerűen nem tudom de elég sok bar-t ki kell bírniuk. Miért kérdezed?
2016. jún. 17. 19:15
 2/5 A kérdező kommentje:
Keresek olyan kisméretű edényt ami átlátszó (üveg vagy műanyag) és kibír 70-80bar nyomást.
2016. jún. 19. 11:00
 3/5 Wadmalac ***** válasza:

Lehet számolgatni.

Egy nagy kólás PET-palack 8 bar felett szokott elpukkanni.

Ebből kiindulva ugyanolyan falvastagsággal egy kisebb palack arányosan annyival bír többet, amennyivel kisebb a belső felülete, mondjuk egy tizedakkora felületű 80 bar felett száll el.

Persze ez eléggé informatív számítás, ilyen "ökölszabály" alapján minimum egy kétszeres biztonsági szorzóval illene számolni. Még azt figyelembe véve is, hogy ezek a belinkelt előformák 3-4-szeres falvastagságúak.

Ja és még fontos, hogy egyrészt a hőmérséklettel drasztikusan csökken a szilárdsága, másrészt az a menetes nyak nem feltétlenül tud megtartani négyzetcentiméterenként 80-85 kilogrammnak megfelelő erőt. Szóval lehet, hogy nem durran el, de leszakadó -kipattanó befogással elröpül. És 80 bar esetén én nem szívesen állnék elé.

2016. jún. 20. 11:46
 4/5 A kérdező kommentje:
Valószínű a gyenge láncszem itt a nyak lesz és a kupak, az nem erősebb itt sem mint a készterméknél. Köszönöm Wadmalac a Te válaszodat is, ebből a megközelítésből nem is gondoltam bele:). "Ja és még fontos, hogy egyrészt a hőmérséklettel drasztikusan csökken a szilárdsága" amúgy honnan veszed h hideg holmit akarok benne tárolni?
2016. jún. 20. 19:09
 5/5 Wadmalac ***** válasza:
Csak reméltem. Mert ez egy hőre lágyuló műanyag. Megmelegítve abból az előformából 10 bar fúj neked egy kétlityis pillepalackot. Már ha megállítja egy forma. Ha nem, csak szép nagyot pukkan. :)
2016. jún. 21. 07:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!